neděle 23. ledna 2011

Modelářská pila

Ze začátků mých pokusů s elektroletem mi zbyl motor řady 500 s převodovkou 3:1 a asi před 10 roky jsem ve výprodeji koupil list do okružní pily Ø 10 cm.  Obojí leželo v šuplíku. Před nějakou dobou vznikla potřeba mít malou přenosnou cirkulárku a tak se pro tyto věci našlo použití. Ostatní materiál je typu co dům dal. Více na přiložených fotkách a krátkém videu z prvního zkušebního řezu.


Použitý materiál pro tělo pily je 15 mm lamino . Nejdříve jsem si podle pilového listu načrtl rozměry tak, aby pilový list mohl být co nejvýše a po spuštění pod řezací stůl nad stůl nevyčníval, ale aby se také při spuštění dolů nedotýkal stolu, na kterém pila stojí.


Původní podložku nahradilo rameno rovněž z hliníkové slitiny získané z vyřazeného panelu.  Pro uchycení pilového listu je jako příruba použit samosvorný unašeč vrtule a na soustruhu jsem si nechal udělat silnější podložku s osazením pro vystředění pilového listu.



Ověření načrtnutých rozměrů.



Potřebné díly. Závit byl řezán ručně závitovým očkem na kulatině Ø 10 mm s mazáním motorovým olejem. Jiný olej  (řezný nebo alespoň řepkový) nebyl k dispozici. Proto vypadá tak, jak vypadá. Pro daný účel je to dostačující.


Pro představu rozměry.



Na motor byl nasunut kroužek stočený z 1 mm plechu. Ani ne tak pro zlepšení vlastností motoru, jako spíše pro to, aby prach a piliny nekončily uvnitř motoru.



Mechanismus nastavení výšky pilového listu nad řezacím stolem.


Sestaveno.
Jako ložiska pro nastavení výšky pilového listu slouží matice na koncích závitové tyče. Jsou dotaženy tak, aby se osa mohla s mírným odporem otáčet. Všechny 4 krajní matice jsou zajištěny anaerobním lepidlem Cartel Fix-lock. Matice uprostřed jsou proti sobě dotaženy "na fest" a je tak nastavena pevná pozice pilového kotouče,


Pracovní deska je z hliníkové slitiny získané z také vyřazeného panelu.


Napájení buď z 12V zdroje nebo z trakčního akumulátoru.


Hromádka pilin po řezání je pěkně pohromadě a nepráší se mimo.


Pila při řezání mírně ujížděla, proto byly nalepeny antišmikl gumové podložky. Moc to nepomohlo. Ujíždí to méně, ale ujíždí. Důvodem je hlavně malá hmotnost pily.
Se smrkovým prknem tl. 20 mm si pila poradila bez problémů. Samozřejmě, že s přiměřeným tlakem do řezu.

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Dobrý den, jakou ta pilka má sílu? Přeřízne jen klasické modelářské typy dřevin jako balsa nebo lípa nebo si poradí i s tvrdším dřevem? Nechce se mi kupovat pilu, ale nápadů mám dost. Rám mám od firmy www.Aluris.cz dodaný na míru z hliníkových profilů. Je to lehké, ale pevné a stabilní. Uvažuju ale ještě o další stabilizaci pokud tam chci dát nějaký větší motor.

jio řekl(a)...

I když váš příspěvek zavání účelovou reklamou na odkazovanou firmu, tak ho nechám.

Jak můžete vidět na videu, řezal jsem tím palcovou smrkovou desku.

Lehká a pevná konstrukce se slovem stabilní nejde moc dohromady. Gumové přísavky pilu na stole neudrží. Je třeba určitá hmota pily, jinak stabilní nebude a bude ujíždět. Takže hliníkové profily sice dají hezkou konstrukci, ale trošku pochybuji o její účelnosti. To je ale spíše věc názoru a nevylučuji, že i z těchto profilů se může podařit funkční pilu postavit.