pátek 14. listopadu 2008

Použití lepidel

Dostal jsem dotaz na použití lepidel. Protože je toto téma poměrně často probírané, tak jsem se pokusil sepsat pár poznámek k použití lepidel, které používám. Doufám, že zde sepsané informace někomu pomohou.

Cyanoacrylate (CA) - tzv. vteřiňák, je v různých hustotách
- řídký - spoj sestavit, zafixovat např. špendlíkem a pak zalít. CA navzlíná do spoje. Není od věci lepit po vytvrzení ještě jednou.
- střední - všeobecné použití
- hustý - pro lepení větších ploch, oproti řidším tak rychle netuhne a se spojem je možné nějakou dobu manipulovat

Pár poznámek k CA lepidlům.
- Pro rychlejší vytvrdnutí lze použít aktivátor (spray), nebo jedlou sodu bikarbonát sodný NaHCO3. Aktivátor slepení urychluje, ale snižuje částečně pevnost spoje. Lepidlo jakoby vypění.
- Při tvrdnutí se zároveň vyvíjí teplo. Pozor na případnou spáleninu!
- Nevýhodou je, že se pokud spoj vytvrzuje ve vlhkém prostředí, tak zbělá a také to, že je potřeba při lepení větrat. U zvlášť citlivých jedinců se může vytvořit časem alergie.
- Všeobecné použití mimo polystyrenu, který leptá.
- Pro rozlepení se prodává rozlepovač (DEBONDER). Pozor! Rozlepovač leptá plasty a polystyren! Obsahuje aceton.
- Pokud lepidlo v lahvičce zhoustne k nepotřebě, tak jedině vyhodit. Nedá se zředit. Houstne (tvrdne) rychleji také pokud přijde do kontaktu s kovem. Proto nepropichovat kovem. Lépe bambusovým párátkem kulatého průřezu. Aby CA neztvrdlo (působením vzdušné vlhkosti) je možné otočit lahvičku dnem vzhůru a uložit do lednice (je to doporučováno, ale já jsem to nikdy nepoužil) a nebo místo uzávěru použít tenkou (teflonovou???) trubičku (lékařská kanila, která se cpe do žíly), kterou je možné zakoupit v mod. obchodech. Lahvička s CA se pak samozřejmě musí skladovat svisle. Hadička je tam trvale a slouží zároveň jako uzávěr, lepidlo přitom nezasychá. Pokud přece jen lepidlo v hadičce zatuhne, stačí ho většinou oddrolit prsty nebo v horším případě odstřihnout ucpaný kousek hadičky. Není od věci lahvičkou s lepidlem po ukončení lepení nejdříve poklepat o stůl až sloupec lepidla spadne do lahvičky a pak lahvičku stisknout a vytlačit tak zbytky lepidla z hadičky a ty utřít do hadru. Nevýhodou je, že hadičku lze použít jen pro řídký CA, i když se údajně prodává i tlustší hadička pro střední CA. Já ji nikdy neměl.
- Když lepidlo zůstane na prstech, tak alespoň mně to hrozně vadí. Pomáhá uzmout manželce igelitovou rukavici a nějakou dobu v ní vydržet. Ruka se zpotí a lepidlo pak jde sundat.

Kanagom - naředit acetonem v poměru 2:1 (kanagom:aceton) např. do mazničky na kola a po důkladném protřepání používat metodu dvojího lepení, tzn. nanést na obě lepené strany lepidlo a nechat ho úplně zaschnout a pak dát znovu na jednu stranu lepidlo a lepené části spojit a zafixovat.
Poznámka: dnešní Kanagom má jiné složení, než měl Kanagom z dob mého mládí. Lepidlo blízké starému Kanagomu se dnes prodává pod označením L510 nebo UHU Hart.

Disperzní lepidla Pattex Wood Express, Ponal Express, Perfekt-G - Výhodou je, že je spoj trvale pružný, spoj je možné při stavbě přesně ustavit, je po uschnutí vodostálý. Nevýhodou je, že schne déle. Použití zejména pro lepení balsy, dřevěných nosníků a překližky.
Disperzní lepidla nejsou vhodné pro lepení depronu a podobných materiálů. Důvodem je to, že voda v nich obsažená depron rozmáčí a kromě toho je potřeba před takovém to lepením nějak narušit povrch depronu.

Polyuretanové lepidla SOUDAL 67A, 66A, Purex (pomalý a rychlý) - vytvrzují se působením vzdušné vlhkosti a tlaku. Čím větší tlak, tím lepší spoj. Při tuhnutí nabývá na objemu, čím více vody (použít rozprašovač a navlhčit, ne lít vodu!), tím více objemu. Napěnění lze využít například pro vytvoření uložení pro servo. Viz například uložení serv u modelu Optima 2.
Lepená plocha nesmí být mastná.
Použití nejčastěji pro lepení polystyrenu, polypropylenu (EPP), balzy, dřevěných nosníků a překližek.
Tip pro lepení - spoj přelepit po složení izolepou nebo jinou páskou, Purex pak nevypění mimo spoj. a není ho třeba zbytečně odstraňovat.
Purex standart schne několik hodin. Purex rapid je tuhý asi za hodinu. Pracovat se spojem je ale možné po cca 1/2 hodině.

Kombinace lepidel CA + Purex - používá se např. u lepení větších (širších) ploch EPP. Provedení je takové, že se po stranách spoje nanese CA a dovnitř mezi ně Purex. Lepené plochy se přitisknou k sobě a spoj se přestříkne aktivátorem. CA ihned spoj zafixuje a Purex se propění mezi lepené plochy a vytvoří tak v kombinaci s CA pevný spoj.

Kontaktní lepidla LA-tmel, UHU-por, PorexCeys - používaná zejména na depron, potpron, polystyren a EPP. Způsob použití - natřít obě lepené strany, UHU-por nechat uschnout, LA-tmel počkat až přestane lepit. Obě lepené plochy pak přiložit k sobě a stlačit. Pozor, na lepení je pouze jeden pokus!
LA-Tmel je možné ředit lihem do konzistence medu, Uhu-Por se ředí technickým benzínem.
LA tmel je možné zakoupit za nižší cenu také ve větší plechovce v prodejnách pro řemeslníky (ševce).

Epoxy - používá se pro pevnostní spoje, je těžší než výše uvedené lepidla.
5 minutový - pro méně namáhané spoje, vzhledem k tomu, že rychle tuhne bývají spoje křehčí a ne vždy se pevně "vpije" do podkladu
30 minutový - Pro více namáhané spoje, je pružnější a lépe se spojí s podkladem. Patrně mnou nejčastěji používané epoxy.
Epoxy-1200 - pevnostní lepení
Bison-Bisonite, UHU plus endfest 300kg - na extrémně namáhané a "neslepitelné" spoje


Další používané lepidla:

FixLock - na zajištění matic

BalsaLock - používá se pro lepení potahu, který nemá lepivou vrstvu.
Malé odbočení od lepidel ke způsobu použití:
Kostru křídla vyfoukat fénem (já kostru ještě lakuji zředěným zaponovým lakem) a natřít podélníky (nosníky), náběžku, odtokovku a hrany žeber lehce BalsaLockem. K natírání používám tenký školní štětec číslo 6 s vlasem sestřihnutým na zhruba polovinu délky. Po natření se nechá lepidlo zcela zaschnout. Potah (papír, vlies) se přiloží a vyrovná na kostru křídla a přižehlí se. Nejdříve k hlavnímu nosníku nebo jiné části křídla, která prochází celou délkou křídla. Pak se postupně vypíná a přižehluje na ostatním podélným částem a nakonec i na žebra. Potah je možné lehce napnout fénem. Pak se lakuje napínacím lakem.

Tavné lepidlo - obecné použití, např. přilepení suchého zipu, přilepení zasklení modelu, slepení větších ploch EPP nebo polystyrenu ...

Transparentní neutrální silikon (ne lepidlo na akvária) - pro lepení zasklení modelů, po usazení skla co je navíc setřít. Je trvale pružné.

Butacel, Purocel - pro lepení zasklení modelů. Spoj zůstává čirý.

Další informace lze čerpat ze zkušeností modelářů sebraných v mém blogu Zajímavé příspěvky z Mojehobby.cz.

Žádné komentáře: