čtvrtek 14. srpna 2003

Tipy pro Royal Evo 2/3

Ostatní tipy
Tipy, které nemají přímou souvislost s programováním vysílače.
Požadavek:
Hrál jsem se s RE a nastavil jsem hodnoty programu na jiné než tovární a nevím jak se k továrním vrátit. Dá se s tím něco udělat?
Odpověď:
Na stránkách fy Multiplex byl ke stažení program Setup_Data_Manager_beta, který kromě zálohování nastaveného vysílače na PC uměl také nahrát do vysílače tovární nastavení, které je po instalaci programu v adresáři Backup pod názvem Reset_all.roy. V době psaní tohoto příspěvku se program jmenuje ROYALevo_9_12_V1_24 a v náznu odráží verzi software. Pro komunikaci vysílače s počítačem je potřeba kabel, který lze zhotovit podle schématu zveřejněného na stránce www.sea-gull.demon.co.uk, oddíl Program a tam Cable Diagram (PDF).
Požadavek:
Při studiu jak rádio vlastně funguje se mi zbytečně rychle vybíjí akumulátor. Je možné nějak vypnout vf. díl, aby se odběr snížil.
Odpověď:
Při zapínání vysílače drž stisknuté tlačítko SETUP
Požadavek:
Pro nastavování rohatky, kniplů apod. se u RE používá takový zvláštní šroubovák s hvězdičkovým průřezem. Nemohu ho nikde sehnat.
Odpoveď :
Shánět netřeba. Tento šroubovák ve tvaru L (TORX) je uložen ve vysílači pod anténou. Viz manuál oddíl 7.3 pozice na obrázku pozice č. 3. Je vidět po sundání zadního víka.
Požadavek:
Jak se programuje přijímač MPX MiniIPD?
Odpověď:
IPD sa programuje tak, že nastavíš požadované výchylky na servách. Napájací kábel príjmača zastrčíš do príjmača do niektorého konektora, konektor bat musí ostať voľný. Do konektora bat. zastrčíš priloženú prepojku na cca 1 sekundu a je to naprogramované. Prepojku vytiahneš. Ak teraz príjmač ztratí signál, prestaví sa servá do tejto požadované polohy. Ak toto nenaprogramuješ príjmač chodí v tzv Hold režime. Tzn., že pri strate signálu ostane v poslednej známej polohe serva. Pozor hold režim sa nedá nastaviť nazad. (Fabrické nastavenie)
Požadavek:
K soupravě nebyla dodána nabíječka, čím nabíjet?
Odpověď:
Možností je několik. Jak základní bych doporučil originální nabíječku v ceně okolo 300Kč kterou fy Pelikán dodává pod těmito katalogovými údaji:
kód zboží - 1M19010, název zboží - 145537 Nabíječ 2×150mA Tx,Rx MPX. Mám ji a jsem s ní maximálně spokojený.
Další možností je koupit hotový modul z GES nebo si sám nabíječku postavit podle návodu Radka Václavíka.
V obou případech ale zdroj pro nabíjení akumulátoru nesmí překročit 12V, což u nabíječek s měničem, které umožňuji běžně nabíjet víc jak 8 článků zajištěno není! U těchto nabíječek může napětí na svorkách naprázdno přesáhnout i 30V! Výsledkem je pak zničení nabíjecí automatiky vysílače!!!
Akumulátor jde také nabíjet tak, jak je to popsáno v manuálu v bodě 8.4 tj. běžnou modelářskou nabíječkou nastavenou pro 6 článků a nabíjet proudem cca 0,3A po otevření zadního víka vysílače a odpojení konektoru akumulátoru. Platí, že max proud pro nabíjení by neměl překročit 1C, tedy 1,5A. Takto vysoká hodnota proudu se ale obecně pro vysílačové akumulátory nedoporučuje, protože platí pravidlo, že nabíjecí proud by měl být úměrný proudu vybíjecímu (v některých zdrojích se uvádí, že šetrná hodnota nabíjecího proudu by měla pohybovat okolo 1/10 proudu, kterým se bude akumulátor vybíjet). Proto i s externí nabíječkou doporučuji nabíjet proudem do 300mA.
Zapojení konektoru (z pohledu na konektor vysílače tj. na zdířky samice) je podle tohoto schématu:

PinVýznam, funkce
1 plus akumulátoru (pro nabíjení akumulátoru vysílače)
2 plus akumulátoru, je-li vysílač zapnutý
3 zem, minus akumulátoru (pro nabíjení akumulátoru vysílače)
4 výstup kodéru (např. signál pro RC simulátor)
5 při uzemnění tohoto pinu (propojením na pin 3) se vypne VF díl (např. využití vysílače pro RC simulátor)
Požadavek:
Bořík mi napsal:
Chtěl bych Vás požádat o radu: při nabíjení Evičky přes konektor se akumulátor sice nabíjí, ale nabíjecí automatika žádný náboj nepřipočítává. Je něco špatně ve vysílači, nebo to připočítávání jde někde softwarově zapnout ? Podle návodu by to mělo fungovat automaticky. Při vybíjení se náboj normálně odpočítává. Nabíjím proudem 140 mA. Kolegovi to se stejným nabíječem funguje.
Odpověď:
A sám si pak taky odpověděl:
Tak jsem vyrobil kabel mezi PC a Evičkou, nahrál nový software ( v. 1.24 ) a nabíjení se rozběhlo !!!!!!!!!!
Mám z toho fakt velkou radost - Evička na opravu nemusí.
Blahopřeji - jak je vidět ty nejjednodušší řešení bývají často nejúspěšnější.
Požadavek:
Má někdo zapojení kabelu učitel-žák u Evo 9 a Cockpit?
Odpověď:
Zapojení kabelu (nejen pro RoyalEVO, ale i pro jiné typy vysílaček) je možné najít na stránce http://users.belgacom.net/TX2TX/tx2tx/english/tx2txgb3.htm nebo http://users.belgacom.net/TX2TX/tx2tx/english/tx2txgb7.htm.
K tomuto zapojení mi ale doplnil informace lubo:
Pozri si stranky http://home.concepts-ict.nl/~delemarre/id99.htm a http://home.concepts-ict.nl/~delemarre/id100.htm. Plošný spoj v reálné velikosti je na stránce http://home.concepts-ict.nl/~delemarre/id65.htm - je to ten PUPTEACH.PCB. Pro vytištění plošného spoje lze použít program EASYLASE.EXE, který umí pracovat s formátem PCB (Printed Cicuit Board). Odkaz na tento program je na stejné stránce hned jako první v tabulce. Není proto třeba stahovat program Easypc, o kterém se hovoří v úvodu stránky s plošnými spoji!!!
V podstate by mal behať pro MPX-MPX aj obyčajný kábel bez elektroniky. Ja som potreboval pripojiť MC12 a Eclipsu, takže tam nebolo nad čím špekulovať. Ak si prečítaš články na horeuvedenej adrese, potom sa dočítaš, že môžu uchádzať trimy, ktoré predávaš žiakovi. Je to spôsobené tým, že nepredávaš VF modul ako u Flashu, ale zo signélu z kódera, žiakovho vysielača sa vyberajú len konkrétne kanály. Po technickej stránke ak chceš vybrať povedzme tretí impulz zo siedmych (tretí kanál) musíš sa chytať a nábežnú hranu impulzov. Ak má kábel a konektor U/Ž neakú parazitnú kapacitu a indukčnosť, čo má vždy, stáva sa z obdlžnikového sigbálu povedzme píla, pričom sa samozrejme zmení šírka impulzu - t.j. zmení sa neutrál. Ufff to som zase zložito povedal niečo jednoduché.
Druhý problé nastáva s úrovňou signálu. MPX má 6V napájanie ostatné rádia 9,6 - takže optron plní zároveň úlohu ochrany vstupov.
Keďže som ako prvé zapojenie našiel horeuvedené a trvrdia, že chodí bezprolémov, tak som nešpekuloval a rovno ho postavil. Odskúšal som ho s MC12, kde nebolo treba žiaden modul, aj s Eclipsou. Chodí bez problémov.
Celé to mám v tube ud šumivého vitamínu a suhým zipsom to upevňujem o spodnú rúčku vysielača.
Ešte jedno, aby si nemusel dlho experimentovať.ˇVysielač žiaka musíš naprogramovať ako čistý štvorkanál, tj, žiadne mixy, DR, EXPO proste nič, toto všetko zaobstará vysielač učiteľa. Po zapojení kábla a zapnutí oboch vysielačov sa Evo prepne do menu U/Ž, kde sa nastavíš kurzorom na predávanú funkciu, povedzme smerovka, na žiakovom vysielači zakvedláš kniplom smerovky a Evo si nájde, ktorý je to kanál. Potom musíš ešte nastaviť percento výchyliek predávaného kanálu. Samozrejme nezabudni definovať prepínač U/ž. Dá sa to naprogramovať povedzme u MT, že predáš ľavý knipel smerovku a sám môžeš používať pravý ako krídelka. Možností je mnoho.
14.8.2003

Žádné komentáře: