sobota 20. srpna 2011

Jak nabíjím více Lipolek najednou

Přidám malý tip, jak nabíjet více sad akumulátorů najednou.

Při použití nabíječek jako je např. iCharger je možné nabíjet více sad akumulátorů najednou. Já osobně takto nabíjím najednou 3 dvoučlánky a dva tříčlánky. Princip je jednoduchý. Spojit je do série. Většina podobných fíglů má ale nějaké to ALE. Zde není výjimka.

V tomto případě, je třeba bezpodmínečně nutné je skutečně spojit do série a ne jen "za sebou". Znamená to dodržet správnou polaritu spojovaných sad vzhledem k zapojení balanční destičky. V případě iCharger to představuje spojovat plus (+) u první sady zprava s mínus (-) prostřední sady a (+) prostřední sady s (-) levé sady. Vznikne z toho takové menší vrabčí hnízdo, které je vidět na přiložených fotografiích, ale funguje to.

Na druhé fotce je vidět, že je takto možné nabít i nestejně vybité sady. V tomto případě měla první sada hned po připojení k nabíječce 4,05V jak důsledek předchozího termického letu s jediným nastoupáním.

POZOR!

Pokud se akumulátory pokusíte spojit opačně, tedy silový (-) z první sady zprava se silovým  (+) druhé sady, tak jsou bezpečně  zaručeny světelné, zvukové i kouřové efekty!

Ještě vysvětlím proč výše píšu do série a "za sebou" v uvozovkách. Sériově je u iCharger možné baterky při použití balančních konektorů zapojit 2 směry:
a) Správným, kdy zapojím při připojeném balančním konektoru silový plus (+) z první se silovým mínus (-) druhé. Správným proto, že na balanční destičce je úplně vpravo mínus.
b) Chybným, kdy zapojím silový mínus (-) z první baterky se silovým plus (+) z druhé. Tím dostanu celkem logicky baterku přes balanční konektory do zkratu, který způsobí uvedené světelné, zvukové i kouřové efekty.
Silové vodiče budou do série zapojené v obou případech, ale použitím balančních konektorů jsou baterky zapojené do série žádoucím způsobem jen v prvním případě. Ve druhém jsou zapojené v sérii přes balanční konektory přímo do zkratu. A to skoro jistě není žádoucí. 


Aby se  tyto efekty nekonaly, tak mám (jak je vidět i na fotce) trvale u nabíječky tahák. Stejný tahák pro nabíjení na poli mám nakreslený permanentním fixem i na spodní straně iCharger.

Pro iCharger existuje doporučení, jak připojovat akumulátory. Není od věci si ho zopakovat.

1) Zapnout nabíječku
2) Připojit balanční konektory.
3) Připojit k nabíjenému akumulátoru silové přívody a to jako první (+) pól  a jako druhý (-) pól. Při tomto pořadí nedochází k jiskření.
4) Zahájit nabíjení.
Při odpojování, po ukončení nabíjení,  se doporučuje postupovat opačně. Nedodržení uvedeného postupu může u iCharger vést i k poškození balanční destičky, v horším případě i samotné nabíječky!

Abych netahal balanční konektory za tenké kablíky, používám k vytahování konektorů svorky (krokodýly)  pro připojení napájecích kabelů nabíječky na olověný akumulátor.

Ještě poznámka na závěr.
Pozor na pořadí zasouvání balančních konektorů do patic na balanční destičce. Stalo se mi, že jsem je připojil v pořadí 1-3-2. Naštěstí to akumulátory i nabíječka přežily ve zdraví.

Žádné komentáře: