pondělí 17. května 2004

Čím začít

Před časem jsem dostal takovýto dotaz:
Narazil jsem na tvoje stránky a chtěl bych tě požádat o radu. Nejsem žádný modelář (dříve jsem dělal plastikové modly letadel 1:72), ale rád bych si zalítal. Uvažoval jsem o koupi nějakého Setu pro začátečníky (letadlo + vysílač, přijímač, motorek, aku, servo atd. - prostě všechno v jednom). Konkrétně jsem pokukoval po modelech: F4-U CORSAIR, PIPER J3-CUB, ACCIPITER BADIUS II na internetovém obchodě http://www.peckamodel.cz/. Mohl by si mi některý z nich doporučit nebo navrhnout jiný Set (hlavně něco odolnýho)? A kde se dá případně co nejlevněji koupit - klidně i z druhé ruky.

A poslední věc: Nevíš o nějaké www stránce ke jsou návody jak začít s létáním, abych ten model po prvním vzlétnutí nerozšvihal?

Odpověď jsem napsal, ale protože podobné otázky dostávám opakovaně, tak si myslím, že by mohla zajímat i další čtenáře, tak ji dávám i tady:


No pokud chceš set, tak bych doporučil spíše FLYING DRAGON nebo ACCIPITER RADIUS I nebo ten druhý podobný model ACCIPITER RADIUS II (jeden má vzepětí do U a druhý do W) - viz http://www.jr-models.cz/aera.html od JR-Models. Oproti Consairu nebo Piperu má menší plošné zatížení (větší plocha křídel při skoro stejné hmotnosti) a obecně větroně lítají “samy”. Proto raději model typu větroň. Dalším podobným typem je například i model od RCM-Pelikán New Skylark popřípadě Wing Dragon, který bývá označen jako nejpovedenější z tohoto druhu hraček.


Osobně jsem ale ani jeden z těchto modelů nezalétával. Měl jsem pouze k zalétnutí model Piper řízený pouze směrovkou a otáčkami motoru. No, upřímně, lítá to ale nic moc. Dokud šel motor, tak to jakžtakž letělo, ale jakmile motor přestal točit kvůli vyčerpaným akumulátorům, tak bez motoru to jde vlivem vysokého plošného zatížení. šel poměrně rychle k zemi. Také se mi nelíbilo řešení ocasních ploch, kdy byly uchyceny pouze kolíčky v plastovém držáku a hýbaly se i po uchycení snad na všechny strany. Aby model byl vůbec schopen letu, tak jsem si na letišti musel pomoct izolepou a ocasní plochy alespoň provizorně zafixovat. Když jsem pak četl test na tento model v některém z našich modelářských časopisů, tak jsem si myslel, že buď byl test dobře zaplacený nebo testoval úplně jiný model. Model ale vypadal na první pohled stejně. Možná, že na druhý pohled byl jiný … Model větroně se bude líp řídit a to je pro začátečníka velké plus. Pokud má model tohoto typu těžiště ve správném místě a není pokroucený, tak ho i začátečník zvládne dříve.


A ještě jedna poznámka k tomu setu - chtěj set pro pásmo 35 MHz a ten, který je vybaven 3 kanálovým vysílačem. Pokud by ale záleželo na mém rozhodnutí, tak bych se těmto hračkám spíše vyhnul a pokračoval podle dále naznačeného. V konečném výsledku to vyjde levněji.


Pokud to ale u tebe vypadá, že bys u funkční modelařiny chtěl zůstat na delší dobu a ne jen do doby než tato hračka přestane fungovat, tak bych spíše doporučil pořídit si plnohodnotné počítačové rádio (viz Srovnání vysílačů skupina 2). Pokud jsou finance problémem, tak i třeba v nižší cenové kategorii ze skupiny 1 a k tomu opět stavebnici větroně (např. Filip 400 je velmi oblíbený) a nebo něco z EPP jako je Minitornádo, Toro a něco dalšího z této skutečně nerozbitné řady od spousty výrobců. Rozdíl mezi Filipem a něčím z EPP je v tom, že Filip líp vypadá a líp létá, ale když ho prudce seznámíš s matičkou Zemí, tak to docela jistě nepřežije. Model z EPP docela často jen odpruží od Země a přežije i poměrně velkou ránu bez újmy. No a pokud se přece jen něco zlomí, tak sekundové lepidlo s aktivátorem je dobré mít sebou a model je během 5 minut opět ve vzduchu.


Tady bych ale doporučil abys zkusil ve svém okolí kontaktovat někoho, kdo už létá. To doporučení platí i pro model ze setu. Modeláři jsou většinou sdílní a tak by ti určitě pomohl jak s výběrem modelu a rádia, tak i s prvními lety. Pro výběr modelu a rádia najednou platí pravidlo - v rámci daného balíku peněz raději přidat za rádio a ubrat za model. Rádio zůstane i když se model rozbije. Proto doporučuji raději rádio ze skupiny 2.

Úplně na závěr bych doporučil nějakou chvíli sledovat diskuzi na http:///www.mojehobby.cz.

Jednak tam budeš mít možnost po přečtení historie získat základní modelářské vzdělání (samozřejmě, když vynecháš nic neřešící spory o ničem - ale i to je život), a hlavně bys tam mohl zjistit kontakt na někoho z tvého okolí a také se tam můžeš doptat na některé nejasnosti.


Jako další ti mohu doporučit magazín http://www.mojehobby.cz/magazin/.

Tam se dozvíš mnoho zajímavého a pro začátek mnohdy i nezbytného.
V každém případě je ale třeba říct (a je to vidět i z předchozího textu), že modelařina je poměrně nákladné hobby. Určitě nákladnější než dejme tomu sledování televize. No a pokud bys pokukoval po vrtulnících, tak s čistým příjmem pod 20000 Kč a rodinou snad jen ty halové blechy typu Hornet a pod, ale i u nich je už třeba v každém případě rádio minimálně ze skupiny 4.

Takže přeji stejný počet startů i úspěšných přistání.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Jsem začátečník a chtěl bych se zeptat jestli je pro začátečníka vhodný model cessna 182 (viz.:http://www.hangar2.cz/katalog.php?text=&kat=23&akce=najdi&page=&detail=3310).
Prosím o zaslání vašeho názoru na e-mail. Děkuji

jio řekl(a)...

viz téma na diskuzi Mojehobby.cz

Pokud chcete na toto téma vědět více, zaregistrujte se na diskuzi mojehobby a tam vám určitě poradí.

Přeji příjemné polétání.

Jiří