úterý 15. června 2004

Čím začít podruhé

Stavil se za mnou známý, kterému jsem se pokoušel zalétat model/hračku Piper (viz výše) s tím, že jeho syn by rád pokračoval dál a co bych mu mohl doporučit.
1) rádio
Flash 5X FM (Tx + Rx + krystaly) Cena: 4 600 Kč - potřebuješ vysílač, přijímač a krystaly pro vysílač a přijímač. Chtěj vysílač pro pásmo 35MHz. Flash 5 je vysílač se 4 proporcionálními kanály (plynulý pohyb) a jedním neproporcionálním (má 3 polohy)
http://web.telecom.cz/rc-draha/RCsoupravy1.htm#hitec
nebo lépe

Multiplex Cockpit MM Vario-Set 25114 35 MHz - Cena : 6 490 Kč - tento 7kanálový vysílač je pokrokovější, líp se čistí, protože má hladký povrch bez výstupků. Tento vysílač si myslím, že mu bude stačit na příštích 10 let. Oproti Flash má také více mixů a kanálů. Hitec by ho mohl omezovat pokud by začal dělat modely s více funkcemi nebo složitějším řízením. Myslím si ale že by mu to taky mohlo nějakých 4-5 let stačit. Záleží na tom jestli ho to nechytne velice silně a nebude chtít třeba závodit. Pak by mohl nějaký ten kanál a hlavně mix chybět. Flash 5 má teď můj kluk a občas mu něco chybí a musí se to pracně nahrazovat.
http://web.telecom.cz/rc-draha/RCsoupravy1.htm#multiplex
Novou volbou na trhu je také

Hitec Optic 6 FM - Cena 5849 Kč - toto je nový typ vysílače, který by měl být v užitné hodnotě srovnatelný s vysílačem Multiplex Cockpit MM.

Mimo Hitec a Multiplex jsou Graupner a Futaba. Obě značky jsou kvalitní ale na trochu vyšší cenové hladině. Jinak řečeno, za stejnou cenu dostaneš u Multiplex a Hitec víc než u Futaba a Graupner. Obě jsou ale kvalitní. Další možností je bazar, ale tak je problém v tom, že nevíš co s tím předchozí majitel dělal a jestli to nemá nějakou skrytou vadu. U nové máš 2letou záruku. A já bych asi volil nový CockPit nebo Hitec Optic 6.

2) model
Bendy 400 cena 1090,00
http://web.telecom.cz/rc-draha/Stavebniceletadel.htm#telink

výrobce: http://www.telink.cz/cz/katalog/bendy400.htm
test modelu: http://www.rcmania.cz/2003/Nuclear/bendy/BENDY400.htm
Bomber - cena 1990,00 - model z potpronu/depronu - lehký, oblíbený, ale přece jen méně odolný při nárazu
výrobce http://www.potensky.cz/cz.htm
MiniTornádo - cena 1320,00, Toro 300 - cena 1510,00 - oba modely jsou samokřídla z EPP. Chybí tomu ale ocas. Myslím si, že model s ocasem je vhodnější. Taky je to o něco dražší.

http://web.telecom.cz/rc-draha/Stavebniceletadel.htm#telink
Filip 400 - cena 2610,00 - tento model je taky oblíbený a je čučavější, ale při ráně do země jsou z něho třísky a je dražší.
http://web.telecom.cz/rc-draha/Filip.htm

3) serva
2 ks Hitec HS-55 - mikroservo - Cena : 590 Kč/kus
Nebo PC09 za cenu cca 350 Kč. Chtěj 9 gramové serva.
http://web.telecom.cz/rc-draha/Serva1.htm#mikro

4) regulátor

jakýkoliv 8-12A např. JETI JES 012 - cena 730 Kč
http://web.telecom.cz/rc-draha/Regulatory.htm

5) akumulátory
3článek LiPol 1500 až 2000 mAh - cena od 1200 do cca 1500 za 3článek. Doporučuji koupit 2 sady 3článků, protože s jednou bude lítat a druhá se bude dobíjet.
http://web.telecom.cz/rc-draha/Akumulatory1.htm#lipol - dají se ale sehnat i levněji, např. nový typ AVP 2000 stojí cca 390Kč za článek viz Ladislav Křivský

6) pohon

Pro model Bendy je doporučen motor 400/ 7,2V, převodovka MP JET 3,5/1(No8012), unašeč MP JET (No 8030), vrtule APC 11/7 cena tak kolem 500 za vše.

7) nabíječka LiPol, omezovač
konstrukce Miloš Zajíc - cena cca 60 Kč za součástky koupené v prodejně EZK v Olomouci a 150 hotový modul od Zajíce. http://www.zajic.cz/nablion/nablion.htm
omezovač LiPol opět Zajic cena 330Kč. http://www.zajic.cz/omezovac/omezovac.htm
Shrnutí: - 6500 - Vario-set MPX CockPit 35 MHz, s přijímačem, baterkami a nabíječkou a krystaly. Nabíječka asi není přímo součástí dodávky vysílačky
- 1100 - model Bendy 400
- 150 - Nabíječku LiPol Zajíc pro 3článek
- 330 - omezovač Zajíc pro 3článek
- cca 2000 - akumulátory (2 sady)

- cca 1500 - zbytek tj. regulátor, motor, převodovka, vrtule. Konkrétně regulátor bych se z bazaru koupit nebál.

Takže závěr - bude to stát pár peněz. Celkem kolem 12000. Ale to už je pak skutečně vše. Tedy v případě, že s tím nebude moc třískat. To ale model z EPP vydrží nesrovnatelně déle než jakýkoliv jiný. Osobně doporučuji raději ze začátku připlatit za vysílač a ušetřit za model a pohon. Později bude alespoň na čem stavět a nebudeš omezován tím, že rádio něco neumí.
Inspiraci lze také nalézt na stránce Jak se naučit ovládat RC model s co nejmenšími finančními náklady . Další možností je také řešení popsané na stránkách http://www.mo-na-ko.net


Doufám, že jsem tě moc neodradil. Ono takto napsané všechny ceny najednou na jednom místě moc nepotěší. Ale můj syn taky funguje tak, že polovinu mu zaplatím já a druhou půlku splácí z toho, co dostává na kapesném a od babiček atd. Viz článek Modelařit s dětmi, ano!

Vhodnost Hitec Flash5 a modelu Toro:

K Hitec Flash 5X - já jsem měl vysílač Flash 5 (bez X) a do doby než jsem si nechal rozšířit počet pamětí fungoval bez problémů. Od té doby občas dojde k přepsání modelů mezi pamětmi. Je proto potřeba před letem po změně modelu alespoň letmá kontrola nastavení. Tento problém by ale u X varianty být neměl, protože počet pamětí je vyšší a není je potřeba rozšiřovat.

Obecně se dá říct, že se na Hitec vysílače pohlíží trochu skrz prsty, ale možná to bude i tím, že se tyto nejčastěji prodávají a je něco jiného když je jedno rádio vadné ze sta a něco jiného jedno z 20 prodaných kusů. Přesto je to podle obchodníků nejčastěji prodávaná značka.

Nevím jestli jsem ti moc pomohl, ale jak jsi sám napsal, je to o penězích. Obecně každému doporučuji raději ušetřit na ceně modelu a přidat na ceně rádia. Pokud se podíváš na stránce Seřazení vysílačů podle vybavení na skupinu 3, tak budeš v budoucnosti asi více spokojený než se skupinou 2.

Toro je podle mého soudu dobrá volba a v dnešní době kdy je dostatečný výběr akumulátorů o mnoho snažší. Model FIT1800 neznám.


Vím ale, že lepší volba než Toro bývá doporučovaná Sagita od Reicharda. Má mít údajně lepší letové vlastnosti. Výhoda EPP je v tom, že když ho prudce seznámíte s matičkou Zemí, tak to docela jistě nepřežije. Model z EPP docela často jen odpruží od Země a přežije i poměrně velkou ránu bez újmy. No a pokud se přece jen něco zlomí, tak sekundové lepidlo s aktivátorem je dobré mít sebou a model je během 5 minut opět ve vzduchu. Model stavěný klasicky to většinou nepřežije.
Další informace na toto téma najdete také v článku Jak se naučit ovládat RC model s co nejmenšími finančními náklady.


A pokud Vás zajímá jestli je možné se sám naučit řídit RC model letadla, můžete si postup jak na to jít přečíst na stránce Lze se sám naučit řídit RC model letadla?

Žádné komentáře: