neděle 1. ledna 2006

Srovnání vysílačů


SkupinaFutabaGraupner /JRHitecMultiplex
1. analog. a comp. rádia s min. výbavouF-14, Attackx-412 Ranger, LaserPicoLine
2. comp. rádio se základními možnostmiFX-14MC-10Flash4X, 5X 
3. comp. rádio s použitelnými možnostmiFC-16MC-12, MX-12Prism,  Optic 6Cockpit
4. comp. rádio dobře vybavenéFX-18MC-16/20, MC-19, JR X-3810,
MX-16 S
EclipseCockpit SX 
5. comp. rádio velmi dobře vybavenéFC-18 V3 Plus, FF-8, FF-9MC-20, MC-22, MX-22,
JR PCM 9X
 RoyalEvo 9/12, 
MC-3030
6. Hi-end comp. rádioFC-28 V3, 
PCM 1024 9Z,
T12, FX-40, T14MZ
MC-24,
JR PCM 10 X
 MC-4000

Proč tato tabulka existuje
Smyslem této tabulky není exaktní zatřídění, ale umožnit tomu, kdo se v problematice neorientuje vůbec první orientaci v typech a také v tom, se kterým vysílačem jiného výrobce je možné pro první náhled zvolený vysílač srovnávat.


Prvním impulsem pro vznik tabulky bylo zjištění, že mnoho modelářů má už druhý a častěji třetí a další vysílač a na základě toho vzniklo konstatování "levnější je koupit si zrovna lepší (a dražší) rádio". Toto konstatování vzniklo na základě zkušenosti, že hodně modelářů krátce po tom, co si pořídí své první rádio zjistí, že nestačí na požadavky, které od něho modelář chce. Proto lze pro začátek doporučit koupení rádia o třídu vyššího než by mohlo "pro začátek stačit". Pokud tedy kupujete zároveň model i rádio je lepším řešením v rámci daného finančního limitu připlatit za rádio a pro začátek ubrat na financích za model. Model si časem pořídíte nový, rádio zůstává.


Tabulka by mohla sloužit pro první orientace v tom, co že který vysílač vlastně umí a co se za těmi zkratkami skrývá. Nepokrývá všechny dostupné vysílače na trhu, ale pouze ty, které jsou v diskusích nejčastěji zmiňovány a proto se u nich lze domnívat, že i nejvíce mezi modeláři rozšířeny. Zároveň je třeba zdůraznit, že se porovnává skoro nesrovnatelné, protože každý výrobce má poněkud jinou filozofii vývoje. Proto se může zdát, že některé vysílače jsou nadhodnocené a jiné naopak podhodnocené. 

Obecně platí, že čím vyšší třída, tím lepší možnosti programování a přesnější nastavení modelu pro požadovanou akci a ve výsledku pak přesnější řízení modelu. Vyšší modely vysílačů umožňují řízení modelů s více ovládanými funkcemi a lepší vzájemné provázání funkcí prostřednictvím mixů. Samozřejmostí je také vyšší počet pamětí pro modely a také bohužel i vyšší cena.

Roztřídění vysílačů podle cenového rozpětí nezávislé na této tabulce je uvedeno na této stránce.
Po získání základního přehledu se prosím podívejte na tuto stránku, kde je uvedena tabulka vysílačů s podrobným popisem funkcí. Popřípadě zde.

Žádné komentáře: