pátek 14. března 2003

Míchání epoxy

Používám 5 a 30 minutové epoxy, které je v cca 100ml (113g, 4oz) plastových lahvičkách. Pokud potřebuji namíchat lepidlo “tak na zápalku”, tak s úspěchem používám 2ml injekční stříkačky. Funguje to tak, že jehlu ustřihnu těsně za plastovým nádstavcem a ten pak funguje jako uzávěr. Je dobré si tento nádstavec označit stejnou barvou, jako vlastní tělo stříkačky např. kouskem samolepicí fólie. A také je dobré neplnit 5 a 30 minutové lepidlo ve stejnou dobu, protože se vám může stát to, co mně, tj., že se mi stříkačky navzájem pomíchaly. Doporučuji proto označit na stříkačce nejen to, zda se jedná o tužidlo nebo pryskyřici, ale také to, o které lepidlo se jedná.


Stříkačky jde také s úspěchem použít pro epoxy, které se míchají v poměru 10:1. Pak se použije 20ml a 2 ml. stříkačka.

Po vyprázdnění se dají stříkačky lehce znovu naplnit. Další drobný tip pro plnění. Pryskyřice v 100ml lahvičkách je dobré ponořit před plněním do stříkaček na chvíli do teplé vody.

A ještě jeden tip - je problém vždy najít něco, na čem epoxy rozmíchat. Pro tento účel používám voskovaný papír, který je např. používán jako podkladový papír pro nálepky na diskety nebo jako podkladový papír u potahovacích fólií. Výhodou je jednak to, že lepidlo papírem neprosakuje a také to, že jde zbytek lepidla i s nalepeným míchadlem snadno sloupnout a buď pak tento papír použít znovu nebo ho jednoduše zahodit a použít další čistý.

Žádné komentáře: