sobota 23. září 2006

Balzoříz

Obvykle se používá balzoříz, který se upne například do svěráku a u kterého žiletky trčí volně nahoru a u kterého jde také poměrně rychle přijít ke zranění.

Konstrukce podle časopisu modelář.

Kdysi jsem potřeboval rychle nařezat balzové lišty a tak během chvilky vznikl uvedený přípravek. Jeho konstrukci jsem kdysi viděl v časopise Modelář. Uvedený přípravek funguje, šířka řezu se nastavuje výměnou podložek a zamezuje zranění, ale je u něho jedna drobná nevýhoda. Při řezání více lišt z něho bolí prsty a také výměna podložek je poměrně zdlouhavá.

Díly přípravku podle konstrukce uvedené v časopise ModelářBalzoříz se všemi podložkami. Sice ne příliš vzhledné a praktické přitom ale funkční řešení.

Moje řešení založené na stejném principu

Z uvedeného důvodu mám nový balzoříz stejné koncepce, ale bez obou uvedených nevýhod. Konstrukce je zřejmá z fotografií. Jediná míra, ze které je vhodné vycházet je průměr válečku 16 mm. Ostatní míry už jde upravit podle vlastních potřeb, popřípadě odvodit z přiložených fotografií. Zhotovení už není tak jednoduché jak u první verze, ale výsledek za tu práci rozhodně stojí. Pokud se balzoříz nepoužívá, tak nůž přitáhnu těsně k vodítku a nehrozí tak poranění jako u klasického balzořízu, který v době kdy není potřeba “leží někde ve skříni”.

Pohled z bokuCelkový pohledDíly balzořízuOdvrtání válečku pro snížení hmotnosti a vodící drážka

Ještě tip k měřítku. Bylo vytvořeno tak, že váleček byl upnut na soustruhu mimo osu a milimetrové měřítko bylo vyřezáno nožem. Takže už žádné pořezané prsty!

Dodatek z roku 2023:

Řešení balzořízu se moc neosvědčilo. Musím současně držet prkno balzy i balzoříz a není to zrovna pohodlné. Mnohem více se mi osvědčil Balzoříz od dnes už nežijícího pana Paráčka ze Šternberka.





2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Hezký, škoda, že to nikdo nevyrábí. Mám klasický balzoříz a slova o nebezpečí pořezání mohu bohužel potvrdit vlastní zkušeností.

Anonymní řekl(a)...

…no nevim, podle mě když se u klasickýho hliníkovýho balzořízu stahne pravítko k noži, tak je bezpečnej stejně jako tohle…
Navíc tenhle výrobek má jeden velkej háček. Uchycení nože je příliš daleko od řezu, takže je dost místa pro ohyb nože. Jakmile nůž “chytne” vlákno, jede si kam chce a řez je vlnitej a nepřesnej…
…ale jinak je fakt, že vypadá krásně! :-)
Ne že bych chtěl kverulovat, ale mam něco hooodně podobnýho a celkem mě výsledek zklamal.