čtvrtek 14. srpna 2003

Tipy pro Royal Evo 3/3

A zde je slíbený příspěvek proč si Multiplex RoyalEvo 9 vybral Lubo:
V uvode chcem upozornit, ze ziadene z radii na ktore sa odvolam, nepovazujem za zle.
Uvod:
Preco som si kupil EVO9 ? Lebo predosle radio prestalo vyhovovat. V lete som si postavil na Filipa 400 nove kridla s brzdovou klapkou podla SWINGa a vznikol problem cim to ovladat. Na lavom knipli je vyskovka a na pravom motor (Mega 16-15-5-bomba). Jedine co som mohol vymysliet na ECLIPSE bolo dat brzdu na trojpolohovy prepinac. Dalo sa s tym lietat, ale nebolo to ono. Blizili sa vianoce, Jezisko avizoval, ze prinesie MISTRALa s klapkami a kridelkami a mne bolo jasne, ze by mal pribalit aj neake nove radio. Nieze by to ECLIPSA nezvledla, ale musel by sa motor zapinat vypinacom a to mi je proti srsti. Vznikali by velke prudove spicky. Dalo by sa vyrobit spomalovac rozbehu, vraj vysiel v zltom AR, ale nerad by som daval nieco medzi regulator a prijmac. A tak som mal dovod na kupu noveho radia. A vznikol problem - ake? Do uzsieho vyberu presli FX18, FF9, FC28 a EVO9.
FX 18 bola najlacnejsia, ale po skusenostiach s FX 14 klesla na posledne miesto.
FC 28 z Hangaru za necelych 17000. Vraj okrem prisivania gombikov a chodenia pre pivo zvladne vsetko.
Je ale pultova a ja som od narodenia palcak. Druhe minus - nepoznam majitela, ktovie v akom je stave.
FF9 je palcova, ma MIXTRIM, ale je aj najdrahsia.
EVO 9 cenovo je v strede, ale zatial ju nikto nemal. Nastastie sa objavil nedavno na inet-e mannual a bolo to jasne.
Konecne poradie vypadalo: EVO9, FC28, FF9 a ak by pochybili peniaze bola by dobra aj FX18.
Pri rozhodovani zavazilo aj to, ze som kedysy vlastnil MPX ROYAL. Bolo to radio, ktore som kedysy davno kupil z Xtej ruky a pri vybere medzi F14 a MPX rozhodlo to, ze MPX mal baterie. To som nemal sajnu co znamena ten napis computer. Pribalili nam k nemu sadu “programov” a tak som prisiel k prvemu pocitacovemu vysielacu. Radio sa programovalo tak, ze sa na programovacie prvky prilozila kovova sablona a zasunul sa modul s prislusnym SW napr. F3X. Vysielac obsahoval dve sady miniaturnych prepinacov a snad 20 - 30 odporovych trimrov na srobovak. Na kovovej sablone bol popis co sa ktorym trimrom nastavuje. Jednym trimrom sa nastavovala horna poloha klapky, druhym dolna poloha - trav. adj. tretim neutral. Dalsimi pomer roznych mixov proste maximalne jednoduche nastavovanie a hlavne nic sa z nicim netlklo. Neskor bolo viac modelov a bolo potrebne radio s pametami modelov nasledovala MC12. V celku dobre radio, ale hned od zaciatku ma obmedzovali rozne obmedzenia programu - myslel som si ze to tak asi musi byt. MPX som dal synovcovi, ale ten mal uz tiez viac modelov a tak sa domahal radia s pametami. Tak som mu na jar daroval MC12 a kupil som si FX14. Po dvoch tyzdnoch som zistil, ze mi nevyhovuje a tak som ju predal a kupil som si ECLIPSU. Na nej ma rozculovalo riesenie mixov, ze sa nedali zapnut na trvalo, ale boli zavisle na vypinacoch. Raz sa mi podarilo pri pristavani vypnut mix brzda - vyskovka a bolo rozhodnute, ze to chce ine radio, take ktore ma nebude nutit ovladat nieco lavou rukou, ked ja to chcem v pravo, aby som si nemusel pametat ktory vypinac musi byt pred startom zapnuty a ktory musi byt urcite vypnuty.
Takze zacalo zhananie EVO9. V Plzni ju nemali, Hobbici tiez nie a u Pecku mi povedli, ze uz je na colnici. Hura, uz len zohnat este trochu penazi. Telefonaty typu “su tam aj krystaly a su tam aj nabijacie kable a mate krystal na 74K” a uz len ako ju dostat domov. Doviezol mi ju bracho, ktory mal akurat cestu do Prahy.
MPX prve dojmy.
Po rozbaleni krabice kontrolujem obsah: Vysielac EVO9 “na krystal”, prijmac MINI IPD9, 2 ks krystalov (tie boli kupene zvlast), programovacia prepojka IPD, manual nemecky/anglicky (je to ten isty ako na internete-nic viac ani menej), homologizacia a dalsie dva pary kniplov jedny kratucke, druhe dlhe pultove aj so spinacami v jednom z kniplov a stredne su na vysielaci.
Vysielac je sedostriebornej farby s matnym povrchom. Padne dobre do ruky. Zospodu su priehlbne do ktorych padnu prsty, takze sa v rukach nesmyka.
Standartne osadenie: vlavo trojpolohovy prepinac pod nim tlacitko, v pravo to iste. Nad kniplami 3D digi ovladac- koliesko a tlacitko zaroven, trojpolohovy prepinac, dvojpolohovy prepinac. Vpravom hornom rohu to iste. Vyklopny display. Medzi kniplami dva tahove potenciometre. Na lavom aj pravom knipli je mozne vyradit aretaciu a zapnut brzdu s “rechtackovu” alebo bruzdu bez rechtacky, tak ako na FF9. Pod kniplami su dva tlacitkove krize trimov.
Pod tym je vypinac a klavesnica programovania.
Rozdiel medzi EVO9 a EVO 12 je v pocte pameti pre modely 20/36, v pocte kanalov 9/12a amozrejme v cene. Obidve sa maju dodavat v roznom prevedeni a vybaveni (syntetizer, rozne prijmace, serva ..).
Programovanie
Ked som ho zapol a zacal bludit v programoch, po chvili som prepadol panike s dojmom, ze tam nieco snad chyba. Zobral som manual a tam su venovane konkretnemu programovaniu modelov 4 stranky aj s obrazkami. Precital som manual niekolko krat odpredu aj odzadu a nemohol som nikde najst tie spusty moznosti, ktore boli deklarovane v uvode manualu. Potom som na to prisiel. Programovanie je velmi jednoduche, len musite zabudnut na vsetky tie radia, ktore ste mali doteraz. Musite zabudnut na kanaly, vypinace serva, mixy….Je to ako ked prejdete z assembleru na C++. Program je rozdeleny do troch celkov:
  1. Ovladanie - nastavuje sa ktorym vypinacom - kniplom budeme ovladat danu finkciu
  2. Mixy a funkcie - vlastne nastavenie mixov
  3. Serva - priradenie kanalov funkciam, nastavenie parametrov serv.
1. Ovladanie (Assignment) je vlastne priradenie ovladacich prvkov funkciam vysielaca. To je rozdelene do dvoch casti: controls, switches - ovladace, prepinace. Vsetky ovl. prvky vysielaca mozu byt ovladace aj prepinace (kniple mozu sluzit ako spinace - stopky, letove rezimy… a vypinace mozu sluzit na ovladanie klapiek, plynu….) Kniple su rozdelene klasicky na mod 1 -4. Cele ovladanie mozem ulozit do sablon 1 az 5. A teraz zrozumitelnou recou. Pripravime si alternativy ovladania podla svojich predstav:
  • motorak plyn chcem na knipli, na lavom spinaci chcem letove rezimi, na spinaci I kopane vykruty, tlacitko H zhasinat motor, lavy tah, pravy tah….
  • Termik- vlavo letove rezimy, pravy spinac motor a let rezim 0, pravy knipel klapky pravy tah zakrivenie kridla…….
  • poletovadlo ponecham BASIC…
Celkovo si mozeme pripravit 5 takychto sablon.
2. mixy a funkcie: Ak zadavame novy model, vysielac ponukne sablonu modelu- BASIC, ACRO, HOTLINER, GLIDER, DELTA, 4 FLAPS a podla vybratej sablony zostavuje ponuku funkcii mixov.Kazdy mix je 5 vstupovy. Napr vyskovka:
vyskovka +++ —-
Spoiler Pt1 Pt2
Flap +++
Thr Dead +++
Volny ——- —–
Takychto funkcii je predprogramovanych 5 a celkovo si ich mozeme vytvorit 14.Ponuknutu sablonu funkcii mixov mozeme rozsirit o vlastne funkcie, ktore pre dany model potrebujeme.
3. Serva - kazdemu servu priradime pouzitu funkciu:
kanal 1 -plyn, kanal2 kridelko, k3 kridelko……nie sme absolutne nicim viazany.
Mozme vybrat typ serva MPX- ostatne, vybrat 2,3,5 bodovu krivku, nastavit stredovu a koncove polohy serva…..
Prijemna je moznost nastavit zpomalenie chodu serva 0-2 sekundy - vyuzijem na ovladanie plynu vypinacom.
Velmi prijemnym prekvapenim su dve 3D kolieska. Okrem programovania vysielaca (ked drzim v pravej ruke chleba s maslom mozem programovat lavou na lavom koliesku) je mozne priradit ich k nastaveniu mixov ako MIXTRIM. Vtedy funguju nezavisle na sebe. Vo funkcii trimu povedzme vyskovka nastavime najskor pre klapky neake vychodzie hodnoty pre klapku hore 5% dolu 15%, ktore budu sluzit ako vychodzie hodnoty pomeru mixu klapka do vyskovky, nasledne prejdeme kurzorom na hodnotu 5 a stlacime na klavesnici klavesu so symbolom kolieska, potom stlacime koliesko, ktore chceme pouzit ako MIXTRIM a je to. Na hodnote 15 nastavime obdobne druhe koliesko a mame druhy MIXTRIM. Za letu dotrimujeme pomer mixu klapka vyskovka v jednej krajnej polohe jednym kolieskom v druhej polohe klapky druhym kolieskom a jeto. Mixtrim mozeme uzamknut a ponechat, alebo dvojklikom preniest hodnotu napevno nazad do povodneho mixu vyskovky a tym uvolnime koliesko pre dalsiu funkciu.
Samozrejme ze program obsahuje diferenciacie combiswitche atd atd…
Apropo combiswitch som nasiel len kridelka do smerovky. Potreboval som ho pouzit ako mix pre minitornado, aby som mohol ovladat pocas startu kridelka aj lavym kniplom. Chcel som pouzit kombisw. smerovka-> kridelka, ale nasiel som len opacny kridelka smerovka. Stacilo zmenit percentualnu hodnotu z +50 na -50 a zmenil sa na smerovka kridelka.
Tento popis nieje v ziadnom pripade vypocet moznosti a parametrov chcel som len popisat zvlastnosti a odlisnosti ktore ma na tejto suprave zaujali.
Lubo
14.8.2003

Tipy pro Royal Evo 1/3

Proč tato stránka vznikla? Vznikla jak snaha přiblížit postupy využití vysílače MPX RoyalEvo (dále jen RE) i lidem, kteří zatím nemají s obdobnou třídou vysílačů zkušenost a hledají kde se dá.
Manuál je dobrý (včetně překladu), ale je psán tak, jak byly kdysi psány manuály od Microsoftu. Popisuje jednotlivé prvky (poměrně důkladně), a nechává na uživateli aby sám našel jejich smysl a vazby mezi nimi. Pokud potom uživatel nemá předchozí zkušenosti z obdobně fungujících rádií, tak vlastně neví, že by něco mohl nastavit na rádiu a např. pracně předělává páky na servech nebo kormidlech aby odstranil/nastavil (ne)žádoucí diferenciaci. Atd. Dneska už i MS přišel na to, že uživatele moc nezajímá k čemu je menu File atd., ale spíše jak napíše dopis a při psaní dopisu mu jsou požadované vlastnosti postupně vnucovány. Takže proto tato stránka.
Uvedené tipy jsou z převážné části tipy, které jsem dostal od Ľuba Hollého (lubo na diskuzi MojeHobby). Některé jsou přímo citací jeho rad, některé mé, některé jsou spojené z jeho několika rad a proto převyprávěné do češtiny. Trochu se tím sice skrývá, co je přímo jeho rada a co moje převyprávění, ale pro daný účel to snad nebude vadit. Převážná většina však pochází z jeho pera a je odpovědí na mé všetečné dotazy.
Jeho vyjádření proč se rozhodl právě pro RoyalEvo je na této stránce dole včetně několika dalších zajímavých údajů k tomuto vysílači. Mé vyjádření proč jsem se rozhodl pro RoyalEvo je popsáno v samostatném příspěvku na stránce Naše dílna.
Jak dále uvidíte problém není v tom, že RE je složité naprogramovat, ale v tom, že v mém případě je to první rádio, kde není všechno nějak natvrdo zadrátované a mnohdy ani nevím že bych mohl výhod rádia využit a zbytečně nešoupat s táhly či konektory.
Pokud tuto stránku nepovažujete za zbytečnou a máte další vlastní postupy (tipy) s RoyalEvo rád je přivítám na adrese jio@seznam.cz a posléze zde zveřejním.
Programování vysílače
Požadavek:
Chci programovat nový model a pořád cítím, že jsem někde špatně začal.
Odpoveď:
Vyberiem mixy. Potom nastavujem stredy serv a max výchylky (treba 30 mm) v menu servo adjust. Potom nastavím pomer mixov. Tzn. ak mám max výchylky povedzme uvedených 30 mm a pomer výš 40% krídelka 60%. Potom by mali ísť krídelka 18mm a výš 12 mm.
Ak chcem iný pomer tak nastavím povedzme 60/60%. Krídelka pôjdu 18 mm, výškovka 18 mm a dohromady 30 mm Proste neprekročí sa max výchylka, ktorú si nastavíš.
Takže ako to robím ja (netvrdím, že je to správne)
Pozriem si návod povedzme MT, kde sa píše, že max výchylky majú byť povedzme 30mm, alebo treba 45 stupňov. Zapojím niekam servá a zvolím ovládanie trebárs smerovka výškovka, zatiaľ bez mixov resp, aby boli výchylky maximálne. Potom vojdem do menu servo calibrate (kap 16.1) a nastavím ATV tzn. P1 a P5 na maximálne výchylky (30mm, alebo 45stupňov). P3 na neutrál. Potom ti už v žiadnom prípade namôžu ísť servá za nastavenú hodnotu.
Zvyšok už normálne tj deltamix výškovka povdzme 60% smerovka 80%. Potom ti pôjde smerovka 24 mm (80% z 30mm) a výškovka 18mm (60% z 30mm), ale súčasne smer a výškovka len 30 mm (to čo si nastavil na P1 a P5)
D/R neslúži na nastavenie maximálnych výchyliek, alebo ich obmedzenia (na to je P1 a P5), ale na zmenšenie výchyliek. Tzn. P1 a P5 si nastavil maximálny rozsah pre elevón 30 mm. To je povedzme nastavenie na akrobaciu, ale na pristávanie potrebuješ jemnejšie ovládanie (povedzme 50%) potom si navolíš na niektorom prepínači prepínanie normal/DR a DR v menu nastavíš povedzme na 50%. Potom pri prepnutí prepínača na DR sa ti výchylky zmenšia na polovicu.
Čiže záver ATV, alebo rozsah výchyliek serva nenastavujeme cez DR, ale cez hodnoty P1 a P5 v menu servo calibrate.
U hotového programu je to jednoduché, daj DR nazad na 100%, vojdi do menu servo calibrate, daj knipel pre hore a vpravo a nastav cez P1 a P5 rozsah 30mm.
Nebo také viz popis téhož trošku odlišným postupem u následujícího dotazu.
Požadavek:
Jak udělat základní nastavení modelu samokřídla?
Odpověď:
  • Po založení nového modelu si zvolím šablonu DELTA. Tím dostanu v menu Servo.Calibrate nastavení 1-Delta+, 2+Delta+, 4-Throttle
  • Dočasně změním nastavení v Servo.Assign pro kanál 1 na Aileron, tedy křidélka a pro kanál 2 na Elevator, tedy výškovka. Důvodem je to, že pokud bych nastavoval základní výchylky pod nastavenými mixy, tak nenastavuji výchylku celou, ale jen její část danou nastaveným procentem v Mixer.Delta. Pokud bych to neudělal, tak při zapnutém mixu bych neměl k dispozici celých 100% ale jen např. 80% výchylky daných mixem DELTA+. Když bych pak dal na stejnou stranu max výchylku obou mixů, tak se ve výsledku sečtou obě výchylky a maximální výchylka elevonu bude větší než požadovaná.
  • Potom vojdem do menu servo calibrate (kap 16.1) a nastavím P1 a P5 na maximálne výchylky (30mm, alebo 45stupňov). P3 na neutrál. Potom ti už v žiadnom prípade namôžu ísť servá za nastavenú hodnotu.
  • Vrátím se do menu Servo.Assign a vrátím pro 1. a 2. kanál mix DELTA+
  • V Mixer.Delta už normálne pomer deltamix. Výškovka povedzme 60% smerovka 80%. Potom ti pôjde smerovka 24 mm (80% z 30mm) a výškovka 18mm (60% z 30mm), ale súčasne smerovka a výškovka len 30 mm (to čo je nastavené na P1 a P5)
  • Tím mám provedeno základní nastavení serv a mixů a jako další krok volím v menu Control dvojí výchylky D/R (nastavuji podle typu modelu, využití je např. pro přistání nebo obráceně pro zvětšení výchylek během letu pro některé obraty, kdy nechci pro daný účel využít výhod letových režimů), exponenciálu (mi se pro křidélka i výškovku osvědčila hodnota okolo -70%) a krok trimu (ponechávám původní).
Požadavek:
Jak nastavit jednoduše diferenciaci výškovky:
Odpověď:
Ak je na výškove treba 10mm hore a 5 mm dolu. P1 nastavíš 10 mm hore, P5 5 mm dolu a P3 nastavíš neutrál. U iných rádii je treba čarovať s pákami (poloha osy táhla protí kloubu mezi pevnou a pohyblivou částí VOP) aby to išlo hore viac ako dolu, alebo ostala štvrtina dráhy serva nevyužitá.
Inak pri nastavení koncových polôh P1 a P5 sa ti nepohne páka ďalej za túto polohu ani pri trimovaní.
Požadavek:
Mám model 3D akrobatického letadla a chtěl bych, abych měl ze začátku menší výchylky s funkčním D/R s tím, že až se model naučím ovládat, tak výchylky zvětším aniž bych musel vše znovu od začátku nastavovat.
Odpověď:
  1. Nastavit v ATV maximální výchylky přes P1 a P5, střed nastavit na nulu přes P3. Přitom je potřeba dbát jednak na to, aby páka serva nenarážela do mezních pozic serva a také na to, aby v neutrálu byla páka serva kolmá na lanovod. Pokud tomu tak není (např. i po vytrimování modelu) dostáváme ve výchylkách nechtěnou diferenciaci. I proto je vždy potřeba po záletu modelu poznačit si kde jsou kormidla v nule, pak vynulovat trimy a mechanicky nastavit kormidla do předtím poznačené polohy!
  2. V Servo.Assign nastavím v menu Control.Trvl D/R např. na 80% a na takto nastavené hodnotě model zalétám. Když je vše OK, přepnu přepínač D/R a mám ihned plné výchylky. Po takto zalétaném modelu nastavím D/R na 100% (lze až do 110%, ale pozor na dorazy serva!) a ověřím si chování modelu. Pak mohu začít např. s nastavováním letových režimů.
Požadavek:
V každém případě by mě ale zajímalo k čemu D/R používají ostatní i v případě, že mají na rádiu letové režimy (viz např. dotaz č. 6). Určitě bych viděl použití při záletu, kdy pro začátek dám malé výchylky a když to vypadá trochu slušně, tak přepnu na větší.
Odpoveď:
V podstate používajú D/R tak, ako si popísal - akrobacia veľké výchylky, štart a pristátie - menšie. Evo dokáže meniť v letových režimoch travel adj. čo môže byť tiež použité ako DR.
Ja to nepoužívam, lebo mám strach, že budem potrebovať zabrať viac a DR ma nepustí a kým nájdem prepínač…….
Preto mám radšej expo a letové režimy
Požadavek:
k čemu je Control.switch? Je tam psáno, že si mohu nastavit, že např. určité procento výchylky plynu nebo spoileru sepne “nějakou funkci”. Ale už jsem nenašel kde nastavím kterou, popřípadě které funkce takto nastavím.
Odpověď:
Control switch. V menu “Setup” nastavuješ ktorý spínač bude zapínať a vypínať neaké funkcie (DR, flight mode…) potiaľto to je asi jasné. Ako spínač možeš využiť tiež knipel plynu a ťahové poťáky.
V menu “Controls” potom môžeš nastaviť polohu v ktorej tento knipel prepne (0-100%).
Použitie klasicky zapnutie stopiek pri pridaní plynu. Ja som mal nastavené napr. ak som pridal plyn, tak sa mi zasunuli klapky. Zrušil som to, keď som skoro zrušil model. Bol som krátky na pristátie, klapky naplno von, rýchlosť - pádovka, tak som pridal, aby som ešte pár metrov potiahol a potvory klapky sa schovali a nepríjemne to zhúplo. Možeš si tým prepnúť letový režim (main), kde budeš mať vytrimovanie na motorový let …
Požadavek:
Ještě mi pořád není úplně jasný ten Control.switch.
To, že např kniplem plynu při 50% sepnu stopky je nastaveno jako ?+Sum v Assign.Switches? Čili pokud jsi měl např. na plynu nastavené klapky, tak to bylo právě v Assign.Controls?
Pokud ano, jak potom docílím (teď si vymýšlím) aby např. na E byly klapky a při 50% E se zároveň změnilo nastavení křidélek od nuly nahoru? Tzn. aby při max. klapkách dolů se zároveň zvedly křidélka nahoru a přitom funkce křidélek zůstala zachována v plném rozsahu. Stačí když v Assign.Controls přidám pro E Flap/RPM a bude to fungovat? Teď mám nastaveno na E Spoiler (klapky) a na F Flap (rozumím tím třeba zmíněné křidélka nahoru).
Osobně netuším jak by toto nastavení fungovalo na modelu, ale použil jsem ho jen jako příklad. Jiné použití Control.switch mě nenapadlo. Ptám se i proto, že se už chvíli chystám model s klapkamii křidélky postavit a tak mi to přišlo jako dobrý nápad.:-)
Odpoveď:
V zásade tie dva ťahy a plyn môžu fungovať ako páčkový dvojpolohový prepínač. Aktivuje sa v menu Setup-Assignment control switch (13.3.5) kde okrem prepínačov vyberieš aj E,F, a knipel plynu.
Samotnú polohu prepnutia nastavíš v menu Controls-control switch (14.1). Použitie - rôzne, napr stopky mot., času
Setup-assign SW - Slot - Knipel plynu
Controls-control SW - knipel plynu - nastavím úroveň prep. a mám vytvorené stopky behu motora. Ak si nastavíš v menu timer pre slot čas napr minúta, tak pri pridaní plynu sa ti rozbehnú stopky a po minúte ti začnú pípať. Zastavia sa ak stiahneš plyn (ale až po minúte). Ešte k časomiere. Ak ju chceš nulovať, musíš prejsť zo zákl, obrazovky šípkami na obrazovku časomiery (9.6 status display 3)a stlačís REC/CLR.
Čo sa týka nastavenia krídelok na E, to sa dá docieliť dvoma spôsobmi:
1/ setup-assign sw (13.3.5)- main phase - E no a v main Phase nastavíš pr krídelka povedzme setpos, alebo fixed val, do pozície vysunuté hore.
2/ Setup - assign sw - Mix 1 (2,3) no a v definícii mixov pre krídelka nastavíš povedzme ako ďaľšiu položku neaký AUX, ktorý bude presúvať krídelka za podmienky, že je zapnutý E spín. A E spínač môže byť zárovaň vstupom AUXu Alebo kombináciou oboch postupov.
Veľmi zle sa mi to popisuje, nemám tu rádio a podľa manuálu, by som to hľadal veľmi dlho. Ja som chcel naprogramovať niečo podobné u môjho Mistrála. Klapky na knipli plynu. Do polovice dráhy by išli klapky od 0 do 100%. Od polovice dráhy kniplu by klapky už stáli naplno vysunuté a dvíhali by sa krídelka ako Crow. Nakoľko klapky brzdia veľmi dobre, tak som od toho upustil.
Požadavek:
Servo.assign UNI nebo MPX? Nezjistil jsem k čemu je to dobré, jen jsem se dozvěděl, že to je odezva na různý tvar signálů. K čemu to ale je?
Odpověď:
Servo assign MPX/UNI. Je voľba štandardu serva. MPX má neštandartnú dĺžku impulzov. Teraz neviem, či to bude presné, ale štandart má impulzy 1,5ms pre neutrál a MPX 1,6ms. Ono to spôsobí nielen posunutie stredu, ale aj posunutie krajných polôh a može dôjsť ku zničeniu serva. Druhý problém môže nastať u regulátora. Tým že je posunutý rozsah a aj poloha stiahnutý plyn, potom u analógových regulátorov sa môže rozbehnúť motor a nepôjde zastaviť (podľa regulátora nieje stiahnutý plyn a pri reverze nepôjde naplno ) a pri procesorových MGM môže vyhodnotiť chybu - nesprávny rozsah impulzov.
Potom je ešte niekde pri tvorbe nového modelu voľba štandardu Futaba a JR. Tam zase robí priradenie serv ku kanálom, ale dá sa to zmeniť. Ide o to či bude plyn na 3, alebo 1 …
Doporučuješ používat např se servy HITEC a GRAUPNER formát MPX nebo UNI? Nebo je to jedno a vliv délky impulsu se eliminuje nastavením základních výchylek serva v Servo.Calibrate?
Samozrejme treba používať UNI. MPX má posunutý nielen stred, ale aj celý rozsah impulzov. Môže to spôsobovať, že na jednu stranu bude mať servo tendenciu ísť za roh a na druhú stranu nedôjde do konca a ak to prestavíš subtrimom (P3) tak nedosiahneš plnú výchylku serva.
To je čo sa týka formátu signálu serva.
Ak vytváraš nový model, je tam položka servo conf. (manual 18.6) a máš na výber MPX-MPX, MPX-UNI, Futaba, JR. Prvé znamená rozmiestnenie kanálov, druhé formát signálu (MPX/UNI). Rozmiestnenie môžeš mať teda MPX/Futaba/JR. Pokiaľ si vyberieš Futaba,potom ti rozmiestnenie kanálov bude setdieť s Hitecom a formát signálu pre servo bude UNI.
Požadavek:
Co to jsou letové režimy a k čemu to slouží?
Odpoveď:
Příklad použití letových režimů popsal Roman Kolbábek ve svém příspěvku v Magazínu Modelcentra. Bohužel už Modelcentrum neexistuje, ale naštěstí autor znovu zveřejnil tento článek na svém webu. Je sice určen pro programování FC-28, ale pěkně popisuje na příkladu to, k čemu se vlastně letové režimy hodí. Programování pro RE je popsáno poměrně detailně v manuálu a neměl by být problém poznatky z Romanova článku aplikovat na RE.
Požadavek:
Příklad použití letových režimů u elektrovětroně.
Odpoveď:
Ja ich mám na ľavom bočnom spínači.
Potom si môžeš definovať napr. spodná poloha štart a motor. let. Tam by som priradil aj kombiswitch. Horná poloha termické lietanie, tam by som zapol mix smerovky do výškovky.
Definuješ to v SETUP switch assigment, tam vojdeš na combiswitch, prepneš let režim hore a dolu a máš nastavené kombi v spodnej polohe let. režimov. Potom prejdeš na nastavenie MIX1 a pre zmenu dáš let režim dolu a potom hore a máš nastavené v hornej polohe ovládanie MIX1. Ešte musíš aktivovať letové režimy v tomto menu, ak ešte niesu.
Teraz vojdi v menu Setup do definície mixov do mixu S/V, vojdi na riadok AIL a v stlpci za názvom vyber hodnotu MIX1. To zabezpečí, že tento mix bude aktívny len pokiaľ je aktivovaný prepínač priradený k MIX1, to znamená, že mix bude aktívny len v polohe letových režimov - prepínač hore. Ešte treba aktivovať názvy letových režimov, je to v menu, kde sa vyberajú modely a názvy ako Fligt Phases, inak ti bude vysielač pískať a let režimi budú na displ. prečiarknuté. Ďaľšou výhodou let režimov je, že v každom môžeš inak trimovať.
To najjednoduchšie využitie - máš trojo trimov. Lietam prevažne elektrovetrone a tam je potrebné inak trimovať výškovku/smerovku pre motorový let, inak pre termické krúženie a inak pre lietanie vo vetre.
ZatiaVyužitieľ nepoužívam režim MAIN, len režimy 1-3. Ako ich zapnúť v programe si ľahko nájdeš - viď manuál.
Ak už máš zalitaný model, potom je dobré pred programovaním vojsť do servomonitora a opísať si polohu serv v stave keď máš kniple v neutráloch.
Až potom si zapneš letové režimy a pre každý režim si dorimuješ kniple tak ako bolo pôvodne bez let. režimov. A to je všetko. Názvy používam start pre motorový let, speed pre liatanie vo vetre a thermal pre termické lietanie. Názov môžeš vybrať akýkoľvek nemá vplyv na žiadnu funkciu. Pri štarte na motor si prepnem na štart, zapnem motor a počas motorového letu dotrimujem tak, aby model čo najlepšie stúpal.
Po vypnutí motora prepnem na thermal a dotrimujem na čo najlepší kĺzavý let. Pri lietaní vo vetre prepnem na Speed a znovu trimujem aby čo najlešie kĺzal vo vetre. Získaš takto trojo nezávislých trimov a tie ti tam ostanú. Nepotrebuješ tým pádom trebárs mix motor - výškovka, ktorý ti je aj tak naprd, pretože potrebuješ iný pomer pre čerstvonabitú batériu a iný pre tretie stúpanie. Ak použiješ let. režim, potom máľičko dotrimuješ povedzme to tretie stúpanie a nerozhasíš si pritom nastavenie pre termiku.
Môžeš sa tam pohrať aj s ďaľšími funkciami, pretože môžeš na ten istý prepínač zavesiť povedzme neaký mix, alebo stopky….
Zároveň letové režimy môžu prepínať okrem nastavenia trimu aj: rozsah trimu, Diferenciaciu krídelok, Travel (môže byť použité ako 3 x DR), a FixVal pre klapky. Pre začiatok by som skúsil len tie trimy.
Požadavek:
Házím model pravou rukou a na pravém kniplu mám také křidélka. Někdy mám problém s tím, že nestihnu po odhodu včas přehmátnout na pravý knipl a start modelu je tak docela kritický. Jak to řešit?
Odpoveď:
Doporučil by som ti použit mix výškovky, lebo môžeš využívať Combi Switch. Načo je dobrý Combi Switch ?
Combi switch sa používa na mixovanie krídelok do smerovky, alebo smerovky do krídelok (podľa znamienka pred percentom).
Je to pevný mix smerovka/krídelka. Ja ho mám na spínači N. Funguje to tak, že ak nastavíš kombisw. + 50% tak ti mixuje kr=idelka do smerovky, ak dáš -50% tak smerovku do krídelok. Načo to je dobré?
Ak máš teraz ovl smerovky na pravom knipli, potom po zapnutí tohto mixu, ti pôjde smerovka zároveň aj ľavým kniplom na 50% a môžeš riadiť smer aj výšku počas štartu. Ak už model vypustíš a pravú ruku máš nazad na knipli, môžeš vypnúť spín “N” a riadiť smer pravou rukou.
Využitie u Minitornáda.
Štandartne mám ovládanie výškovky na ľavom knipli a krídelok a plynu na pravom. Počas štaru nemôžem riadiť smer, pretože v pravej ruke držím a hádžem MT. Riešenie V menu Setup - assignment switches - Combi switch si priradíme neaký spínač na jeho zapnutie (manuál 13.3.5) v mojom prípade to je spínač “N” V menu Mixer - Combi Switch nastavíme hodnotu - 50% (man 15.1) tým sme dosiahli to, že ak mám zapnutý spínač “N”, môžem smer počas štartu riadiť aj ľavým kniplom (50%) a nemusím k tomu používať žiaden mix.
Požadavek:
Jak využít mix pro zamezení vzpínání modelu při plném plynu?
Odpoveď:
Problém je způsoben tím, že není potlačen motor. U hotlineru jako je např. Optima 2 nebo ION a další se motor dává do nuly úmyslně proto, že je ve výsledku menší aerodynymický odpor celého modelu (to tvrdí fajnšmekři, létající s těmito modely intenzivně). Proto se to řeší potlačením výškovky při přidání plynu prostřednictvím mixu.
U Optimy 2 se potlačení nastavuje na cca 8%. Pokiaľ lietaš elektrovetrone daj Death zone kľudne na 70% . Ono je blbé ak si krátky na pristáti, a potrebuješ ešte trochu potiahnúť, letiš na pádovke a po pridaní plynu ti to potlačí okamžite, ale motor zaberie až za cca 1 sekundu. Tá Death zone ti zabezpečí, že potlačenie nastane až nad 70% plynu. Pri motorovom lete máš plný plyn.
Požadavek:
Jak velké nastavovat hodnoty exponenciály,
Odpoveď:
To záleží na zvyku. Já mám raději plošší křivku kolem nuly tzn. mohu kniplem více pohnout a výchylka na kormidle bude malá, proto volím -60%
Lubo volí okolo -40% a Petr (syn) okolo -50%.
Požadavek: (z diskuze na serveru MojeHobby)
Bořík: Naprogramoval jsem si ovládání podvozku na přepínač “I”. Dále mám přepínání letových fází na přepínači “O”. Nevím, jak naprogramovat ovládání podvozku tak, aby se vysouval společně s klapkami při přepnutí letové fáze (tedy ovladačem “O”), ale zároveň bych si mohl podvozek vysunou kdykoli během letu v jiné letové fázi (např. přepínačem “I”). Jde to ?
Odpoveď: (opět z diskuze na serveru MojeHobby)
LiborK: Dalo mi to trochu přemýšlení a nakonec jsem to realizoval takto: letové fáze a podvozek jsou ovládány přepínačem O. Výstup na servo podvozku je přes nový mix Gear+ se vstupy přepínačem podvozku a přepínačem AUX1. Vstup L.gear do mixu lze blokovat vypínačem mixu Mix-1. Přepínač I ovládá vypínač mixu Mix-1. I tak může nouzově vytáhnout podvozek, i když je nastavena letová fáze se zataženým podvozkem.
Setup
Mixer “Gear+”
1 L.gear…Mix-1
2 AUX1…… —
Assign
Controls
L gear O
AUX1 I
Switches
Mix-1 1-3 O
Mixer
Gear+
L gear — 100% I
AUX1 100% -100%
ad nouzové vytažení podvozku Zajímal by mě účel takového nastavení. Jediné, co mě napadlo, je nouzové gravitační vytažení podvozku, kdy by třeba vytažené vztlakové klapky vadily těmto manévrům.
Bořík: Šlo mi o to, že při letovém režimu přistání vysunu na jeden přepínač vztlakové klapky naplno + k tomu podvozek. Pochopitelně to můžu udělat i na 2 přepínače ( každá funkce zvlášť ) - ale já to chci jen na jeden přepínač. Pak ale v jiné letové fázi chci jít na mezipřistání nebo pomalý průlet. Klapky vysunu jen mírně ( tahovým ovladačem ) a podvozek můžu a taky nemusím vysunout.
Požadavek:
Jde naprogramovat na Evo kopaný výkrut?
Odpoveď:
Mix na EVO 9
Najskôr trochu teórie na objasnenie funkcie mixov
Na EVO9 sú mixy navrhnuté trochu inak ako na iných RC súpravách. Mixy sa nereťazia, niesú zaradené za sebou, ale sú radené “paralelne”. Každá funkcia (mix) má 5 vstupov. Napr. výškovka môže mať nastavené vstupy následovne:
1 výškovka 80% 100% asymetricky
2 smerovka -Tr 10% 10% asymetricky
3 motor -Tr 10% jednostranny
4
5 AUX1 40% 40% asym M
1 Rudder 100% sym
2 AUX1 40% sym M
3 motor -Tr 10% jednostr
Takto vyzerá zápis výškovky a smerovky na EVO pre kopaný výkrut.
Výškovka má funkciu výškovky s pohybom 100% hore a 80%dolu. Je to asym. funkcia a je možné nastaviť inú výchylku hore a inú dolu. ďalej sa prenáša do výškovky 10% smerovky asymetricky s priebehom “V” (-10 + 10%) - v zákrute pritiahne výškovku. Ak by bolo nastavené +10 a +10% potom by do prava pritiahol a doľava potlačil. -Tr znamená, že sa zo smerovky neprnáša trim. Ak by som zvolil za vstup smerovka bez toho -Tr potom by sa trimy zo smerovky prenášali aj do výškovky.
Motor -Tr -10% je detto prenos plynu do výškovky bez prenosu trimu nastavený na potlačenie 10 % pri pridaní plynu.
Posledná funkcia je AUX1 kanál, čo je lineárny kanál, ktorý som navrhol pre kopaný výkrut. Ten do jednej strany potlačí -40%, čo v skutočnosti znamená, že pritiahne na 40% a v druhom smere 40% pritiahne - tomu sa hovorí “V” priebeh a ten je nastavený asymetriký a funguje pri stlačení tlačítka M.
Súčet výchyliek je 160%, ale skutočná výchylka bude max 100% proste, ak je výškovka naplno, ďalej nepôjde
U mixu smerovky je to podobné
Pôjde v nej smerovka na 100%, motor pre kompenzáciu krútiaceho momentu vrtule, a kanál AUX1 pre kopaný výkrut pri stlačení tlačítka M.
Ako vidíš je možné jednu funkciu namixovať trebárs do všetkých použitých kanálov vysielača bez nutnosti reťazenia mixov. Proste si navrhujem čo má ovládať výškovku, smerovku… Toto sú vlastne tie voľné peťvstupové mixy a môžem si ich vytvoriť podľa svojích predstáv a potrieb. Môžem mať vytvorených mixov pre tú istú funkciu aj niekoľko rôznych mixov a vybrať si podľa potrieb ten ktorý potrebujem.
Ak potrebujem použiť viac serv pre jednu funkciu napr. výškovku, potom si v menu Servoassig pridelím napr kanál 5 výškovka, kanál 6 výškovka. Reverzy, súbeh, a max. výchylky sa nastavujú pre každé servo zvlášťv menu Servo-calibration.
Ak chceš na výškovky 4 servá potom bude servo-assign 5 výškovka, 6 výškovka 7 výškovka, 8 výškovka. čiže tvoja pôvodná podmienka na dve srvá na výškovke u EVO je NOPROBLEM.
Na jediný problém pri výkrutoch som narazil pri krídelkách. Tie sú spolu so smerovkou tzv. “pevné” mixy. Napr. krídelka sú jeden mix ku ktorému sa prideľuje jedno, alebo dve servá podľa potreby a druhé servo je neakým spôsobom reverzované. Tzn., že ak pridelím ku krídelkam AUX kanál, tak mi idú obidve krídelka hore, alebo dolu, tak ako CROW brzda. Dalo sa to nakoniec obísť tak, že som vytvoril ešte jeden mix AILREON -, kde som nastavil opačný smer výchylky AUX kanálu a ten pridelil k druhému servu krídelok.
Teraz samotné nastavenie:
Ovládané je to tlačítkom “M” a prepínačom “O” prepínač má funkciu zameny smeru výkrutu. Dole- doľava, v strede vypnutý hore doprava. Samotné presunutie serv sa vykoná stlačením tlačítka M.
Takže nastavenie vysielača:
Template ACRO
Assigment POWER
1/ Setup->Mixerdef->nový SMEROV+ -> 1 Rudder—— SYM
5 AUX1 MIX2 SYM
2/ Servo->Assignment->4 SMERVOV+
3/ Setup->Mixerdef->Ailreon+-> riadok 5 AUX1 MIX2 SYM
4/ Setup-> Mixerdef-> nový Ailreon- bude to kópia AIL+
5/ Servo->Assignment->5 Ailreon-
6/ Setup->assigment->controls->AUX1 -> prep “O”
7/ Setup->Assigment-> switches-> MIX2 -> tlačítko”M”
8/Setup->Mixerdef->Elevator+ 5 AUX1 MIX2 asym
9/Mixer->Elevator+ AUX1 -40% 40% M
10/Mixer->Aileron+ AUX1 40% M
11/Mixer->Aileron- AUX1 -40% M /*
12/ Mixer->SMEROV+ AUX1 40% M
/* - ostané riadky AIL- nastaviť poľa AIL+
Predpokladám, že výškovka sa má pritiahnúť vždy, tj. aj pri výkrute vľavo aj vpravo. Ak sa má v jednom smere pritiahnúť a v druhom potlačiť, potom treba v kroku 9/ nastaviť hodnoty +40 a + 40.
Ďaľšie modifikácie:
Ak chceme veľkosť a smer dať na ťahový poťák potom v kroku 6/ vyberieme namiesto O vládač “F” (stačí s ním pohnúť pri zadávaní on tam sám skočí).
Ak chceme ovládať len tlačítkom M potom v kroku 6/ vyberieme tlačítko M, ale bude to kopať len do jednej strany, tak ako na MC12.
Veľkosť výchyliek som zadal 40% v krokoch 9 - 12. Ak treba zmeniť smer, tak miesto + 40 treba zadať -40.
Pri stlačenom tlačítku fungujú naďalej kniple. Ak by ich bolo treba odstaviť (tak ako je to v popise MC12), dá sa to tiež doprogramovať.
Ešte som skúšal naprogramovať variantu, že pri stlačení M sa prenesie výchylka z krídelok do smerovky a výškovky, smer a veľkosť boli závislé na výchylke krídelok. Táto varianta bola jednoduchšia, len neviem, či by bola použiteľná.
Vypadá to zložito, ale len vypadá. Jeden z dôvodov, prečo som sa rozhodol pre EVO, bolo práve to, že to čo tam nieje, sa dá doprogramovať.
14.8.2003

Tipy pro Royal Evo 2/3

Ostatní tipy
Tipy, které nemají přímou souvislost s programováním vysílače.
Požadavek:
Hrál jsem se s RE a nastavil jsem hodnoty programu na jiné než tovární a nevím jak se k továrním vrátit. Dá se s tím něco udělat?
Odpověď:
Na stránkách fy Multiplex byl ke stažení program Setup_Data_Manager_beta, který kromě zálohování nastaveného vysílače na PC uměl také nahrát do vysílače tovární nastavení, které je po instalaci programu v adresáři Backup pod názvem Reset_all.roy. V době psaní tohoto příspěvku se program jmenuje ROYALevo_9_12_V1_24 a v náznu odráží verzi software. Pro komunikaci vysílače s počítačem je potřeba kabel, který lze zhotovit podle schématu zveřejněného na stránce www.sea-gull.demon.co.uk, oddíl Program a tam Cable Diagram (PDF).
Požadavek:
Při studiu jak rádio vlastně funguje se mi zbytečně rychle vybíjí akumulátor. Je možné nějak vypnout vf. díl, aby se odběr snížil.
Odpověď:
Při zapínání vysílače drž stisknuté tlačítko SETUP
Požadavek:
Pro nastavování rohatky, kniplů apod. se u RE používá takový zvláštní šroubovák s hvězdičkovým průřezem. Nemohu ho nikde sehnat.
Odpoveď :
Shánět netřeba. Tento šroubovák ve tvaru L (TORX) je uložen ve vysílači pod anténou. Viz manuál oddíl 7.3 pozice na obrázku pozice č. 3. Je vidět po sundání zadního víka.
Požadavek:
Jak se programuje přijímač MPX MiniIPD?
Odpověď:
IPD sa programuje tak, že nastavíš požadované výchylky na servách. Napájací kábel príjmača zastrčíš do príjmača do niektorého konektora, konektor bat musí ostať voľný. Do konektora bat. zastrčíš priloženú prepojku na cca 1 sekundu a je to naprogramované. Prepojku vytiahneš. Ak teraz príjmač ztratí signál, prestaví sa servá do tejto požadované polohy. Ak toto nenaprogramuješ príjmač chodí v tzv Hold režime. Tzn., že pri strate signálu ostane v poslednej známej polohe serva. Pozor hold režim sa nedá nastaviť nazad. (Fabrické nastavenie)
Požadavek:
K soupravě nebyla dodána nabíječka, čím nabíjet?
Odpověď:
Možností je několik. Jak základní bych doporučil originální nabíječku v ceně okolo 300Kč kterou fy Pelikán dodává pod těmito katalogovými údaji:
kód zboží - 1M19010, název zboží - 145537 Nabíječ 2×150mA Tx,Rx MPX. Mám ji a jsem s ní maximálně spokojený.
Další možností je koupit hotový modul z GES nebo si sám nabíječku postavit podle návodu Radka Václavíka.
V obou případech ale zdroj pro nabíjení akumulátoru nesmí překročit 12V, což u nabíječek s měničem, které umožňuji běžně nabíjet víc jak 8 článků zajištěno není! U těchto nabíječek může napětí na svorkách naprázdno přesáhnout i 30V! Výsledkem je pak zničení nabíjecí automatiky vysílače!!!
Akumulátor jde také nabíjet tak, jak je to popsáno v manuálu v bodě 8.4 tj. běžnou modelářskou nabíječkou nastavenou pro 6 článků a nabíjet proudem cca 0,3A po otevření zadního víka vysílače a odpojení konektoru akumulátoru. Platí, že max proud pro nabíjení by neměl překročit 1C, tedy 1,5A. Takto vysoká hodnota proudu se ale obecně pro vysílačové akumulátory nedoporučuje, protože platí pravidlo, že nabíjecí proud by měl být úměrný proudu vybíjecímu (v některých zdrojích se uvádí, že šetrná hodnota nabíjecího proudu by měla pohybovat okolo 1/10 proudu, kterým se bude akumulátor vybíjet). Proto i s externí nabíječkou doporučuji nabíjet proudem do 300mA.
Zapojení konektoru (z pohledu na konektor vysílače tj. na zdířky samice) je podle tohoto schématu:

PinVýznam, funkce
1 plus akumulátoru (pro nabíjení akumulátoru vysílače)
2 plus akumulátoru, je-li vysílač zapnutý
3 zem, minus akumulátoru (pro nabíjení akumulátoru vysílače)
4 výstup kodéru (např. signál pro RC simulátor)
5 při uzemnění tohoto pinu (propojením na pin 3) se vypne VF díl (např. využití vysílače pro RC simulátor)
Požadavek:
Bořík mi napsal:
Chtěl bych Vás požádat o radu: při nabíjení Evičky přes konektor se akumulátor sice nabíjí, ale nabíjecí automatika žádný náboj nepřipočítává. Je něco špatně ve vysílači, nebo to připočítávání jde někde softwarově zapnout ? Podle návodu by to mělo fungovat automaticky. Při vybíjení se náboj normálně odpočítává. Nabíjím proudem 140 mA. Kolegovi to se stejným nabíječem funguje.
Odpověď:
A sám si pak taky odpověděl:
Tak jsem vyrobil kabel mezi PC a Evičkou, nahrál nový software ( v. 1.24 ) a nabíjení se rozběhlo !!!!!!!!!!
Mám z toho fakt velkou radost - Evička na opravu nemusí.
Blahopřeji - jak je vidět ty nejjednodušší řešení bývají často nejúspěšnější.
Požadavek:
Má někdo zapojení kabelu učitel-žák u Evo 9 a Cockpit?
Odpověď:
Zapojení kabelu (nejen pro RoyalEVO, ale i pro jiné typy vysílaček) je možné najít na stránce http://users.belgacom.net/TX2TX/tx2tx/english/tx2txgb3.htm nebo http://users.belgacom.net/TX2TX/tx2tx/english/tx2txgb7.htm.
K tomuto zapojení mi ale doplnil informace lubo:
Pozri si stranky http://home.concepts-ict.nl/~delemarre/id99.htm a http://home.concepts-ict.nl/~delemarre/id100.htm. Plošný spoj v reálné velikosti je na stránce http://home.concepts-ict.nl/~delemarre/id65.htm - je to ten PUPTEACH.PCB. Pro vytištění plošného spoje lze použít program EASYLASE.EXE, který umí pracovat s formátem PCB (Printed Cicuit Board). Odkaz na tento program je na stejné stránce hned jako první v tabulce. Není proto třeba stahovat program Easypc, o kterém se hovoří v úvodu stránky s plošnými spoji!!!
V podstate by mal behať pro MPX-MPX aj obyčajný kábel bez elektroniky. Ja som potreboval pripojiť MC12 a Eclipsu, takže tam nebolo nad čím špekulovať. Ak si prečítaš články na horeuvedenej adrese, potom sa dočítaš, že môžu uchádzať trimy, ktoré predávaš žiakovi. Je to spôsobené tým, že nepredávaš VF modul ako u Flashu, ale zo signélu z kódera, žiakovho vysielača sa vyberajú len konkrétne kanály. Po technickej stránke ak chceš vybrať povedzme tretí impulz zo siedmych (tretí kanál) musíš sa chytať a nábežnú hranu impulzov. Ak má kábel a konektor U/Ž neakú parazitnú kapacitu a indukčnosť, čo má vždy, stáva sa z obdlžnikového sigbálu povedzme píla, pričom sa samozrejme zmení šírka impulzu - t.j. zmení sa neutrál. Ufff to som zase zložito povedal niečo jednoduché.
Druhý problé nastáva s úrovňou signálu. MPX má 6V napájanie ostatné rádia 9,6 - takže optron plní zároveň úlohu ochrany vstupov.
Keďže som ako prvé zapojenie našiel horeuvedené a trvrdia, že chodí bezprolémov, tak som nešpekuloval a rovno ho postavil. Odskúšal som ho s MC12, kde nebolo treba žiaden modul, aj s Eclipsou. Chodí bez problémov.
Celé to mám v tube ud šumivého vitamínu a suhým zipsom to upevňujem o spodnú rúčku vysielača.
Ešte jedno, aby si nemusel dlho experimentovať.ˇVysielač žiaka musíš naprogramovať ako čistý štvorkanál, tj, žiadne mixy, DR, EXPO proste nič, toto všetko zaobstará vysielač učiteľa. Po zapojení kábla a zapnutí oboch vysielačov sa Evo prepne do menu U/Ž, kde sa nastavíš kurzorom na predávanú funkciu, povedzme smerovka, na žiakovom vysielači zakvedláš kniplom smerovky a Evo si nájde, ktorý je to kanál. Potom musíš ešte nastaviť percento výchyliek predávaného kanálu. Samozrejme nezabudni definovať prepínač U/ž. Dá sa to naprogramovať povedzme u MT, že predáš ľavý knipel smerovku a sám môžeš používať pravý ako krídelka. Možností je mnoho.
14.8.2003

pondělí 11. srpna 2003

Monografie letadel uveřejněné v Modeláři

Rubrika “Poznáváme leteckou techniku” uveřejněná v Modeláři (od roku 1950 do konce roku 1996)

Zde uvedený seznam vznikl díky laskavosti Boba Mikuše, který je jeho autorem.

Důležitá poznámka:
Uvedené časopisy nemám. Tento seznam Vám pomůže najít předlohu pro Váš model. To, jestli byl vydán plánek v edici Modelář, zjistíte na této stránce. Vlastní plánek nebo časopis s monografií pak nejlépe seženete, když se poptáte u přátel na letišti nebo u rybníka. Další cestou k získání plánku je dotaz na Internetu.


AERO
A-102 5/54
Ae-45 1/55
A-200 3/55
Ae-50 5/56
A-42 12/56
A-300 5/62
A-10 10/63, 2/95
A-14 Brandenburg 6/69
A-34 W Kos 4/77
A-34 Kos 4/81
Ab-11 12/82
Ae-145 5/84
Ae-10 2/91

AVIA
Bk 534 9/53, 5/80
Av-352/54
BH-3 7/54, 10/87
Av-122 5/55
BH-7 7/55
Av-36 Bojar 6/56
B-71 2/57
Av-14/32 6/59
BH-32L 11/59
BH-25 11/62
BH-11 7/78
BA-122 1/82
BH-10 7/86
B-322 5/87
B-422 9/88
B-222 10/89

Beneš-Mráz
Be-51 Minor 1/57 ,5/78
Be-60 Bestiola 4/57, 2/87
Be-52 Major 5/64
Be-550 Bibi 2/65
Be-252C Scolar 1/67
Be-501 Bibi 9/67
Be-555 Superbibi 11/68
Be-252 Scolar 8/75
Be-56 Major 12/77
Be-250 Beta Major 8/79

LETOV
Š-1 12/58
Š-50 4/60
Š-3 7/60
Š-328 10/61
Š-231 2/62
Š-39 9/62
Šm-8 12/65

PRAGA
E-1147/50
E-55 10/55
E-112 1/56
E-45 2/68
E-114M 12/68

ZLÍN
Z-22 Junák 5/50, 4/73
LG-130 Kmotr 1/51
LG-125 Šohaj 2 4/51
Z-381 6/53, 11/73
Z-XII 8/54, 3/74
Z-XIII 9/54
Z-326 Master 1/58
Z-326A Akrobat 2/64
XZ-37 Čmelák 1/64
Z-526 Trener Master 3/67
Z-42 5/68
Z-526 AS 7/69
Z-526 AFS 5/71
Z-43 4/72
Z-37A-2 Čmelák 6/72
Z-726 Universal 7/74
Z-50L 12/75
Z-24 Krajánek 4/76
Z-35 Heli Trenér 5/76
Z-124 Galánka 8/76
Z-126 Trenér 2 9/77
Z-23 Honza 2/78
Z-226 B,T,M 9/80
Z-142 11/81
Z-526 AFM 10/82
Z-42 M 11/86
Z-226 A 6/88
Z-50 M 11/88
Z-XIII 7/91

Různé čs. předválečné
Tatra T 101/201 1/54
Čihákův Rapid 11/54
Kašparovo letadlo 2/55
VBŠ-Kuňkadlo 10/68
EL-2-M Šedý vlk 2/77
Letoun Jana Kašpara 2/82
PB-6 Racek 9/83
Praga E-115 1/84

Ostatní poválečné čs. konstrukce
LF-107 Luňák4/50, 11/75
M 1 E Sokol 9/50
LF 109 Pionýr 3/53, 3/75
M2 Skaut 7/53, 7/75
C 104 (prototyp) 10/54
LD 40 Meta Sokol 4/55
L-60 Brigadýr 6/55
XLF 207 Laminár 8/55
HC-2 Heli Baby 9/55
Fi-156 Čáp (K-65) 7/56, 11/76
XLF 10 8/56
Tom 8 11/56
C-11 (JAK-11) 3/57
L-200 Morava 11/57
L-40 Meta Sokol 9/58, 2/86
Hodek HK-101 1/60
HC-3 10/60
L-21 Spartak 8/61
L-13 Blaník 12/62, 2/79
L-29 Delfín 2/63
R-7 Racek 10/64
C-199 6/66
VSB-62 Vega 8/66
M3 Bonzo3/68
L-13J Blaník 11/69
MK-1 Kocour 12/69
W 1 Brouček 1/70, 5/77
XLA-54 5/70
VSB-66 Orlice 1 12/70
WK-1 8/71
M 17 Universal 5/73
M 1 D Sokol 5/74
L-39 Albatros 5/75
VSO 10 3/77
L-13 SW Vivat 5/79
ŠK-1 Trempík 1/81
Mimi B-3 Šidlo 5/81
XZ-37 T Čmelák-Turbo 3/82
L-410 UVP 5/82
XLG-225 Medák 6/82
L-60 Brigadýr 3/83
L-Avia C-2 B 6/83
VT 116 Orlík II 2/84
Metod Vlach 1912 3/85
L-200 D Morava 8/85
Z-37 T Agro Turbo 3/86
Lehký amat. letoun ŠP-1 Špunt 12/86
L-23 Blaník 2/88
C-11 10/88
Straton D-4 4/90
Praha PB-3 9/90
Pony Max 6/93

Sovětské
MiG-9 1/52
Jak-15 2/52
Jak-14 3/52
La-11 6/52
MiG-1512/54
An-2 12/55
Jak-12R 2/56
Jak-18 4/56, 10/84
Il-10 9/56
Jak-9 6/58
An-14 Pčolka 11/58
Li-2 10/58
Ant-25 5/59
La-5 FN 8/59
Lagg 3 1/61
J-16 7/61
Pe-2 11/63
Leningradec 7/64
Šavrov Š-7 11/64
MiG-19 5/65
Il-18 10/65
Jak-18 PM 11/66
Jak-18 T 10/67
Il-62 11/67
Il-2 7/70
MiG-3 11/70
Jak-3 11/71
Po-2 Kukuruznik 5/72
Jak-12A 11/72, 2/87
Jak-9U 10/73
Bok-5 2/74
Malyš 4/74
Blecha 10/74
R-5 2/75
RKIIGA-74 2/76
Š-2 10/76
Entuziast 10/77
CHAI 19 10/78
Jak-50 10/79
AIR-1 10/80
Jak-52 2/81
Jakovlev AIR-203/81
I-153 Čajka 10/81
ANT-25 11/82
Jakovlev UT-1 2/83
Jakovlev Jak-6 11/83
Jak-20 11/84
Suchoj Su-26 2/85
Jakovlev Ja-21 4/85
Garnis 5/86
Li-2 P,T 10/86
Jakovlev Jak-7 11/87
Sov. am. letoun Trojka 5/88
Suchoj Su-2 2/88
Mig-3 5/89
Su-25 K 8/90
Antonov A-15 5/91
Lavočkin La 9/11 9/91

Americké
Piper Pacer 125 6/57
Cessna 170/172 2/58
DC-3 10/58
Piper PA-24 Comanche 1/59
Piper P-15 Vagabound 8/62
Piper P-25 Pawnee 8/63
Little Toot 4/64
Piper Super Cub 6/64, 3/96
Piper Twin Comanche 8/64
Cessna 172F + Skyhawk 9/65
Cessna 336 3/66
Lake LA-4 10/66
Cessna Agwagon 2/67
P-51 D Mustang 7/67
Midget Mustang 4/68
Convair 48 Charger 7/68
Fly Baby 3/70
Grumman Ag-Cat 6/70
Cessna 177 Cardinal 8/70
Curtiss P-40 Kittyhawk 9/70
Ryan S-T 1/71
Cessna 120/140 2/71
Spinks Akromaster 6/71
Piper PA-28 ?
Cherokee Arrow 200 7/71
Cessna 150 Aerobat 3/73
Evans VP-1 Volksplane 7/73
Stephens Akro 8/73
COOT A 8/74
Bede-5D Micro 4/75
Chester Jeep 9/75
Aerosport Quail 10/75
Wittman Tailwind 3/76
Cessna 182 Skylane 1/77
Wittman V-Witt 6/77
Ryan NYP 8/77
Kraft Super Fli 1/78
Gosammer Condor 3/78
RYSON ST 100 Cloudster1/79
Pitts Special S-1 S 3/79
Sorrell Hiperbipe 6/79
THORP T-18-TIGER 7/79
Dyke Delta JD-2 1/80
Vari Eze 3/80
Liberty Sport 8/80
Mitchell Wing B-10 12/80
Quickie 6/81
Piper Cup L-4 H 7/71
Stephens/Loundenslager Laser 200 9/81
Christen Eagle I.8/82
Pietenpoľs Air Camper 4/83
Portfield CP-65 5/83
Cellanka Champion Citabria 7/83
Zippy Sport 12/83
Waterman “GOSLING” Racer 4/84
Mace R-2 Shark 8/84
Bede BD-8 12/84
Fairchild PT-19 A Cornell 1/85
Aeronca C-3 Duplex/Collegiate 5/85
Douglas M-2 6/85
Baby Bullet 7/85
Piper PA-38 Tomahawk 12/85
Bi Baby, am. letadlo 8/86
Bell P-39 Q Airacobra 9/86
Pober Pixie, am. letadlo 3/87
Smith DSA-1 Miniplane 6/87
Curtiss JN4-D2 Jenny 8/87
VAI Voyager, rekord. letoun 9/87
Bumble Bee 7/88
Starlet Stolp SA-500 12/88
EAA Acrosport 1/89
Christen Industries A-1 Husky 8/89
Monnett Moni 1/90
Steen Skybold 3/90
Republic P-47 Tunderbolt 5/90
Rans S-7 Courier 3/91
Douglas Skyraider 4/91
Kitfox 8/91
Grumman F8F Bearcat 2/92
Curtiss N9-H 3/92
North American AT-65 Texan 5/92
Fairchild F-24 6/92
Brewster F2A Buffalo 10/92
Beechcraft D-17 12/92
Cessna L-19 A 5/93
Piper PA-18 Skycycle 8/93
Knight Twister 10/93
North American F-100 Super Sabre 11/93
Boeing F4B-4 (P-12E) 4/94
Gee Bee R-1 a R-2 6/94
Howard DGA-6 1/95
Helio Courier 4/95
North American P/F-51 H Mustang8/95
Fairchild PT-26A Cornell 4/96, 5/96

Ostatní zahraniční
TS-8 Bies 5/57, 7/80
KB-6 Matajur 7/57
Okamura N-52 10/57
LAZ 7 12/57
M. Brochet MB-110 5/58
Blume BL-500 8/58
Hindustan HT-2 3/59
RG-6 6/60
Eklund TE-19/60
Tipsy Nipper 3/62
NU-200 Sikumbang 4/62
RWD-6 1/63
MFI-9 Junior 6/63
Pilatus P-6 Porter 3/64
Gardan GY 80 Horizon 1/65
Victa Airtourer 115 3/65
FN-333 Riviera 4/65
Spitfire LF Mk XII 6/65
PZL-102 B “KOS” 7/65
Wassmer Super Wa-408/65
Job-15 11/65
CP 301 Emeraude 1/66
PZL-104 Wilga-2 2/66
Dornier Do-28 4/66
RF-3 5/66
HM-14 7/66
AisaI-11 B 9/66
Turbulent 11/66
DH Mosquito FB Mk IV 4/67
PZL-101 A Gawron 5/67
SZD-24-4 Foka 4 6/67
Jodel D-9 Bébé 8/67
MS 893 Rallye Commodore 12/67
Dewoitine D-520 1/68
BA-4B 6/68
Siat 223 Flamingo 8/68
DHC-1 Chipmunk 1/69
Mitsubishi A 6 M 5 Zero 3/69
Saab 91 C Safír 5/69
MJ 2 Tempete 8/69
PZL P-11 C 2/70
Fury (3/4) 4/70
SIAI Marchetti SF 260 3/71
Fokker G 1A 4/71
PZL M-2 8/71
Turbo Beaver 12/71
RWD-8 1/72
Hawker Hurricane II C 7/72
SZD-19-2A Zefir 9/72
PZL M-4 12/72
Akrostar 1/73
UTVA 56 2/73
Dewoitine D-501 6/73
Saab MFI 1510/73
Fokker S-11, S-12 1/74
CAP 20 8/74
MC-10 Cri-Cri 1/75
J-1 Don Quixot 6/75
ESS-641 1/76
PZL-106 Kruk 6/76
Beagle Pup-150 7/76
Fokker F-27 Friendship 9/76
KZ-VIII 12/76
P 66 B 180 Oskar 8/77
Fournier RF-5 11/77
BN 24 Islander 4/78
MB 2 Colibri 6/78
Rollason Beta B-2 9/78
S-4 Kania 3 11/78
Mitchell-Procter Kittiwake I 4/79
Partenavia P68b VICTOR 9/79
SZD-45A OGAR 11/79
Tipsy Junior 12/79
Cranfield A-1 Chase Mk.2 4/80
Pilatus B4 (PC-11) 6/80
Neuport IV 11/80
De Havilland DH-60 Cirus Math 8/81
CAP 21 12/81
Pottier P 70 S 4/82
BEAGLE A-109 AIREDALE 7/82
SZD 48/I Jantar Standard 2 9/82
Stark Turbulent D 1/83
Blackburn 8/83
Santos Dumont Demoiselle 10/83
RWD-5 bis 3/84
DH-82 A Tiger Moth 6/84
G-B 10 7/84
Curric Wot 9/84
Grunau Baby GB II b 9/85
Pilatus PC-7 Turbo Trainer 10/85
Airco DH6 11/85
Klemm L 25 d 1/86
Dalotel DM-165 Viking 4/86
Schempp-Hirth VENTUS 6/86
Soptwith 1 Strutter 1/87
Grob G 109 4/87
Robin ATL 7/87
Ligeti Stratos 12/87
Hordern-Richmond Autoplane 1/88
Amat. letoun Erla 5 3/88
PZL M-26 Iskierka 4/88
Fairey Firefly T. Mk.2 příloha/89
Canard 2 FL 2/89
Fokker V-1 3/89
Cierva C-30 A 4/89
Schleicher ASH-25 6/89
Brooklands Aerospace Optica OA 7 7/89
Knoller G.II 9/89
Jodel D-117 11/89
WWS-1 Salamandra 12/89
Airspeed Horsa - nákl. kluzák 2/90
Spad VII 6/90
Minimoa 7/90
Sparmann P-1 10/90
Sveti Dorde 11/90
Chrislea CH-3 Super Ace 12/90
Hütter H-17 1/91
Messerschmitt Me 163 Komet 6/91
Hi Max 10/91
De Havilland DH-94 Moth Minor 11/91
Habicht 12/91
Extra EA 300 1/92
AVIA FL.3 4/92
VLA-1 Sparrow (Sparven) 7/92
T30 Katana 8/92
Bücker Bü 133 C 9/92
Heston Phoenix 11/92
Morane-Saulnier-35 EP-2 1/93
Fokker E.III Eindecker 2/93
LO-100 3/93
Zenair Zodiac 4/93
Nakajima C6N1 saiun (Myrt) 7/93
Extra 230 12/93
Fokker Dr.I 1/94
Nebeská blecha HM 293 2/94
Shorts Tucano T Mk.1 3/94
Nord N.3202 5/94
Prestwick Pioneer 7/94
Fokker D.XXI 8/94
De Havilland D.H.88 Comet 9/94
Nieuport XXVII C.I 10/94
RANS S-6ES Coyote II 11/94
Doppelraab IV 12/94
Soptwith Pup 3/95
Schempp-Hirth Discus 5/95
Bristol Scout D 6/95
De Havilland D.H.85 Leopard Moth 7/95
Miles M.14A Magister 9/95
Auster AOP Mk.9 11/95
Robin DR.400-180 12/95
Nienport 11 Bébé 1/96
DHC-1 Chipmunk T Mk.10 2/96
LAK-12 LIETUVA 6/96

Historické cizí
Letadlo Možajského 8/58
Spad S-XIII C-1 12/59
SE-5A 3/60
Anatra Anasalj 1/62
Nieuport 17 2/69
Fokker D-VII 10/69
Sopwith Camel F 1 12/73

11.8.2003

Plánky, vydané v edici Modelář

Zde uvedený seznam vznikl díky laskavosti Boba Mikuše, který je jeho autorem.

Důležitá poznámka:
Uvedené plánky nemám a ani nevím, kdo je dnes prodává. Tento seznam Vám pomůže najít číslo plánku pro Vámi vybranou předlohu. Pokud hledáte předlohu, můžete ji najít na této stránce. Vlastní plánek pak nejlépe seženete, když se poptáte u přátel na letišti nebo u rybníka. Další cestou k získání plánku je dotaz na Internetu.


Řada A, základní
1 Z 326 Akrobat, U-polomaketa čs. letadla na motor 2-2,5 cm3 2/64
2 Delfín, člun s letec. vrtulí na motor 1 cm3
3 Házedla, čtyři házecí kluzáky
4 Iveta, člun tříd E1 a E2 na elektromotor
5 Slavík, větroň kat. A2 1/65
6 Orion II, větroň kat. A28/64
7 Brouček, U-model letadla na motor 1-1,5 cm3 4/65
8 Leningradec, U-maketa sovětského letadla na motor 2,5 cm3 10/65
9 Limit, větroň kat. A1 11/65
10 Káča-4, větroň kat. A2 3/66
11 Netopýr, U-model letadla na motor 2,5 cm3 4/66
12 Pirueta, volně létající vrtulník na motor 1 cm3 7/66
13 Čolek, člun kat. EX 8/66
14 Major, volně létající sport. model na motor 1-1,5 cm3 11/66
15Mustang, cvičný U-model letadla na motor 2,5 cm3 1/67
16 Wilga, volně létající polomaketa polského letadla na motor 1-1,5 cm3 2/67
17 “4ES”, čtyři modely letadel na raket. motor řady “S” 3/67
18 Spitfire Mk IX, U-polomaketa anglické stíhačky na motor 2,5 cm3 6/67
19Čmelák volně létající polomaketa čs. letadla na motor 1 cm3. 8/67
20 Šipka, sportovní U-model letadla na motor 1 cm3 11/67
21 Mirka, větroň A2 2/68
22 Bella, akrobatický U-model letadla na motor 2,5 cm3 3/68
23Pegas, akrobatický U-model letadla na motor 2,5 cm3 4/68
24 Pinta, historická karavela z Kolumbovy flotily 4/68
25 Vítězná A2 - z MS 1967 5/68
26 7 modelů na neděli, malé modely na gumu a raketový motor “S” 7/68
27P 51D Mustang, U-polomaketa americké stíhačky na motor 2,5 cm3 8/68
28 Galaxie-2, akrobatický U-model letadla na motor 2,5 cm3 11/68
29 Turbulent, volně létající polomaketa francouzského letadla na motor 1 cm3 1/69
30 Zero, polomaketa japonské stíhačky na motor 2,5 cm3 2/69
31Avia BA 122 + Zlin 42, makety čs. letadel (M 1:20) na gumu 3/69
32 Avia B 135, U- maketa čs. stíhačky na motor 2,5 cm3 5/69
33 Foton, cvičný U-model letadla na motor 2,5-3,5 cm3 6/69
34 Zenit, větroň A2 7/69
35S-199, U-polomaketa čs. stíhačky na motor 2,5 cm3 3/70
36 La-7, U-maketa sovětské stíhačky na motor 2,5 cm3 5/70
37 Fit, větroň kat. A2 6/70
38 Vrabec, sportovní U-model letadla na motor 2,5 cm3 7/70
39 Čolek II, člun kat. EX-5008/70
40 Orlík, školní kabinový model letadla na gumu 10/70
41 Airacobra, U-polomaketa americké stíhačky na motor 2,5 cm3 11/70
42 Avia BH 11 + Ponnier, makety letadel (M 1:20) na gumu 1/71
43 Kiki, větroň kat. A1 2/71
44 Aero A 14, maketa čs. letadla (M 1:20) na gumu 8/71
45 Saper 13, vítězný větroň A2 z MS 1971 10/71
46 Bede 4, U-polomaketa amerického letadla na motor 1,5 cm3 2/72
47 Kos, volně létající sport. model na motor 1 cm3 6/72
48Jak 3 + Spitfire Mk XIV, makety letadel (M 1:20) na gumu 9/72
49 Trenér, akrobatický U-model letadla na motor 2,5 cm3 10/72
50 Jak 9P, U-polomaketa francouzské stíhačky na motor 2,5 cm3 2/73
51 Racek + Beta, makety čs. letadel (M 1:20) na gumu 7/73
52Merkur, jachta kat. EX-500 8/73
53 Dewoltine D 250, U-polomaketa francouzské stíhačky na motor 2,5 cm3 9/73
54 Turbo-Beaver, maketa kanadského letadla (M 1:20) na gumu 1/74
55 Vega, větroň kat. A2 čs. vícemistra světa z r. 1973 2/74
56Mig 3, U-polomaketa sovětské stíhačky na motor 2,5 cm3 5/74
57 Edita, jachta kat. EX-500 8/74
58 Laag 3, U-polomaketa sovětské stíhačky na motor 2,5 cm3 10/74
59 Jak 18 PM, U-polomaketa sovětského akrobatického letadla na motor 2,5 cm3 11/74
604 Házedla, házecí kluzáky pro začátečníky 1/75
61 Raketové modely, 3 rakety + 1 raketoplán na čs. motor ZVS 3/75
62 Delfín, člun kat. EX-500 12/75
63 Bejbi, větroň kat. F1A (A2 1/76
64II-2 Šturmovik, U-polomkaeta sovětského bitevního letadla na motor 2,5 cm3 4/76
65 Itoh 62-160 + Zlín XIII, makety letadel (M 1:20) na gumu 5/76
66 P 40 Kittyhawk, U-polomaketa americké stíhačky na motor 2,5 cm3 7/76
67 Bažant, U-model letadla pro žáky na motor 1-1,5 cm3 8/76
68Siven, větroň kat. A1 10/76
69 Z 50L, U-polomaketa čs. letadla - pro nová pravidla SUM - na motor 2,5 cm3 11/76
70 Poštolka, lét. kluzák kat. A3 pro začátečníky 4/77
71 Tintítko, lét. kluzák kat. A3 pro mírně pokročilé 9/77
72CHAI-19, U-polomkatra sovětského letadla na motor 2,5-4 cm3 10/77
73 Moskyt, sport. U-model letadla na motor 1,5 cm3 1/78
74 Ranquel, sport. volně létající model na gumu nebo na motor CO2 2/78
75 Linda, model rybářského člunu kat. EX-500 3/78
76Fík, větroň kat. F1A 7/78
77 Pinďa + Vlaštovka + Jeřáb, tři házecí kluzáky pro žáky i pokročilé modeláře 9/78
78 Hurricane, U-polomaketa anglické stíhačky na motor 2,5 cm3 12/78
79 Véčko, větroň kat. A1 2/79
80Bede 1 + Bede 4, makety (M 1:20) na gumový pohon 6/79
81 Vltava, model osobního parníku 8/79
82 Martin, upoutaný model na 1,5 cm3 10/79
83 Hellio Courier, model pro pohon gum. svazku nebo CO2 0,27 cm3 1/80
84Pony, sportovní RC model na motor 1,5-2,5 cm3 4/80
85 Ťuhýk + Stehlík, modely s gumovým pohonem na plast. vrtuli pr. 240 mm 9/80
86 S.E.5a, maketa hist. letounu (M 1:20) na gumový pohon 12/80
87 6 raketových modelů 1/81
88Miky, sportovní RC model na motor 2,5-3,5 cm3 2/81
89 Kumul, soutěžní větroň kategorie A1 4/81
90 Rajka, školní model na gumu 5/81
91 Safír, rádiem řízený nebo volně létající model dvouplošníku na motor 1,5 cm3 7/81
92Jantar, soutěžní model lodi tř. EX-500 8/81
93 783 soutěžní model kategorie A3 9/81
94 Jiskra - školní upoutaný model na motor 1,5 cm3 10/81
95 Labe + Vydra, lodi kategorie EX-500 7/82
96 Pap + Fifi, soutěžní model na motor CO24/82
97 Let 410 Turbolet, upoutaná polomaketa na motory 1,5 cm3 5/82
98 Ariane L-01, maketa rakety (M 1:55 6/82
99 Hit, model kat. F1A 8/82
100 Házecí kluzáky 12/82
101Vega, školní model větroně 2/83
102 Sopwith Pup, maketa stíhacího letounu na motor CO2 3/83
103 Xenie, motorová jachta kat. EX 500 4/83
104 Hela, větroň kat. A1 7/83
105 MB II Colibri - upoutaná polomkaeta kat. SUM2/84
106 Honza II, školní upoutaný model na motor 2,5 cm3 3/84
107 Včelka, model kat. A1 4/84
108 Filip, rekreační model na CO2 6/84
109 Start, školní upoutaný model na motor 1,5 cm3 8/84
110 Švihák, školní model kat. A3 9/84
111 Čenda, sportovní model poháněný gum. Svazkem 11/84
112 Letadla vítězů, házecí a vystřelovací modely 4/85
113 Kalendář soutěží na rok 1985
114Najman, hlídkový člun kat. EX-500 4/85
115 Biffa III, motorová loď (M 1:50 5/85
116 Soutěžní raketové modely 7/85
117 Mamba, soutěžní model třídy FSR-E 2 kg 10/85
118 Sirius, školní rekreační RC model na motor 1,5 cm311/85
119 Bolek a Lolek, modely kat. P30 na gum. svazek 12/85
120 Klaun, sportovní RV model na motor 3,5 cm3 3/86
121 Gogo + Jojo, školní modely kat. A3 a A1 5/86
122 Lancia Beta, podvozek záv. automobilu (M 1:12 6/86
123 Jak 50, model kat. SUM na motor 2,5 cm3 9/86
124 Bubák, výkoný model kat. A3 12/86
125 Be 250 Beta Major, model na motor CO2 4/87
126 Sagar, model kat. EX-500 5/87
127Štístko, školní model kat. F1A 12/87
128 Z 75, model kategorie A1 2/88
129 Tsunami + Hříbě, soutěžní modely na motor CO2 4/88
130 Terezka, model kat. P30 na gumový pohon 6/88
131 Kajako, cvičný RC model na motor 1,5 cm38/88
132 Janek, soutěžní model kat. A3 9/88
133 Taktik, soutěžní větroň kat. F1A 12/88

Řada B, speciální
1s Orion, týmový model letadla čs. vicemistra světa z r. 1964 2/65
2s Rakety na čs. raketové motory 5/65
3s Pluto, jednopovelový RC model letadla na motor 1 cm3 6/65
4s Nákladní vozy ČSD, tři vagóny čs. produkce 8/65
5s Letka, akrobatický U-model letadla na motor 5,6 cm3 1/66
6sSondážní rakety, čtyři makety raket na čs. motory 6/66
7s Hehulín, jednopovelový RC model letadla na motor 2,5-3,5 cm3 10/66
8s Super Master, akrobatický U-model letadla čs. mistra světa z r. 1966 12/66
9s R-7 Racek, U-maketa čs. letadla na motor 5,6 cm3 4/67
10sČajka-2, volný model letadla kat. C1 na motor 1 cm3 5/67
11s IMI 367 Junior, dráhový model automobilu tř. B1 7/67
12s Obtisky (modré) licenčních čísel a ozdob
13s Delfín II, sport. RC model letadla na motor 1-1,5 cm3 9/67
14sNaxos, maketa řeckého rybářského člunu na elektromotor
15s Čejka, jednopovelový RC větroň 1/68
16s Avia B 534, U-maketa čs. stíhačky motor 5,6 cm3 6/68
17s BR-503, maketa pobřežního člunu na el. pohon 6/68
18sPilatus Porter, jednopovelová na sport. RC maketa švýcarského letadla na motor 2,5 cm3 9/68
19s Alice, jachta tř. EX 10/68
20s Fakir-5, vícepovelový čs. RC větroň, držitel svět. rekordu z r. 1968 12/68
21s Bobr, člun jezdící na křídlech s motorem 2,5 a let. vrtulí 3/69
22sMono-Club, model kat. RC-C1 na motor 2,5 cm3 4/69
23s HMS Bounty, historická plachetnice 5/69
24s Atlas, japonský vícepovelový RC model na motor 2,5-5 cm3 8/69
25s Miky, model typu Wakefield, mistr ČSSR 1968 9/69
26s Monika, RC plachetnice tř. F5-DX10/69
27s Z 526 AS, U-maketa čs. letadla na motor 5,6 cm3 11/69
28s Apolo, jednopovelový RC model na motor 1-1,5 cm3 12/69
29s SVA 5 Ansaldo upoutaná maketa italské stíhačky na motor 2,5 cm 1/70
30s Torpédoborec 40, maketa německé lodi, tř. EK1/70
31s Donald, obojživelný RC model letadla na motor 1-1,5 cm3 2/70
32s Obtisky licenčních čísel a ozdob
33s Standard, jednopovelový RC větroň 4/70
34s BA-4B volná nebo jednopovelová RC maketa švédského letadla na motor 1-1,5 cm3 9/70
35s Champion, čs. pokojový model, mistr světa z r. 1970 12/70
36s Nina, historická plachetnice z Kolumbovy flotily 4/71
37s Barrakuda, jachta kat. EK 3/71
38s Závodní vozy, podklady (M 1:24) na záv. vozy Chaparral 2F, Porsche 910 Lotus 49B, 3/70
39s Jestřáb, model na gumu kat. B1 4/71
40s T-54, maketa sovětského tanku 5/71
41s Vodouš, RC člun na motor 1,5 cm3 s let. vrtulí 6/71
42s Sheriff, vícepovelový RC větroň 7/71
43sGrimmershörn, model lodivodského člunu 9/71
44s Praga E-114, RC maketa čs. letadla na motor 1,5 cm3 11/71
45s XL-68 C, model na gumu Wakefield 1/72
46s KL 71, model na gumu Wakefield čs. mistra světa z r. 1971 3/72
47sRegent, cvičný akrobatický U-model letadla na motor 5,6 cm3 4/72
48s Indocar, “pokojový” RC model automobilu pro začátečníky 5/72
49s Tři lodi, jachta dělový a torpédový člun na el. pohon 7/72
50s Piper PA 18, U-maketa amerického letadla na motor 2,5 cm3 8/72
51sVostok, létající maketa sovětské nosné rakety 11/72
52s Centaur, RC model řízený kolem 1-3 os na motor 2,5-5 cm3 1/73
53s Dragon Rapide, U-maketa anglického letadla na 2 motory 1,5 cm3 3/73
54s Lion, školní RC větroň 4/73
55sZlín 43, U-maketa čs. letadla na motor 3,5 cm3 5/73
56s Babetta, plachetnice tř. DX a F5-DX 6/73
57s Kiwi, model kat. RC M1 a RC M2 na motor 2,5-3,5 cm3, též plováky 11/73
58s Pilatus Porter + Turbo Porter RC sport. maketa švýcarského letadla na motor 2,5 cm3 1/74
59sTaylor Club F-2, RC sport. maketa amerického letadla na motor 1 cm3 1/74
60s Dráhové modely automobilů M 1:24 na elektromotor 3/74
61s Mistral, jachta kat. EH, F2A 4/74
62s Ford Tyrell, RC polomaketa automobilu kat. VII - R1S 6/74
63sCessna 177, RC sport. maketa amerického letadla na motor 2,5-4 cm3 7/74
64s Orlík II, RC sport. maketa čs. větroně 9/74
65s Vipan, jednopovelový RC model letadla na motor 1 cm3 12/74
66s Alka, plachetnice tř. DJ-X 2/75
67sZlín 212/XII, U-maketa čs. letadla na motor 2,5 cm3 4/75
68s Pionýr, RC sport. maketa čs. větroně 5/75
69s Štír, RC větroň řízený kolem 2 os 6/75
70s Faraon, RC model kat. M2, M3 na motor 3,5-5,6 cm3 7/75
71sZlín 526 AFS, RC maketa čs. letadla kat. F4C na motor 10 cm3 8/75
72s SKA-065, sovětský hlídkový člun na el. motor 9/75
73s SKOT-2A/OT-64, model čs. obrněného transportéru na el. motor 10/75
74s JAK 12 A, RC sport. maketa sovětského letadla na motor 2,5-5 cm3 11/75
75sVAT MTX, RC sport. maketa automobilu na el. motor 2/76
76s Admirál II, jednopovelový RC větroň 3/76
77s Fly Baby, RC sport. maketa amerického letadla na motor 3,5 cm3 6/76
78s Leticia, RC větroň řízený kolem 2 os 8/76
79sCitabria, RC nebo volná sport. maketa amerického letadla na motor 1,5 cm3 12/76
80s Paolo-M, maketa italského remorkéru (M 1:25 1/77
81s Be 56 Major, RC maketa čs. letadla (M 1:6 2/77
82s K 203, model sovětského vojenského člunu na el. motor 3/77
83sAvia B 71 sport. U-maketa sovětsko-československého letadla na 2 motory po 1,5 cm3 5/77
84s Surtees TS 16, polomaketa automobilu F1, kat. RC-V1 6/77
85s VSO-10, RC sport. maketa čs. větroně 7/77
86s Hugo+Pedro, dva soutěžní házecí kluzáky 8/77
87sTatra 813-8×8, model čs. vojenského automobilu, kat. RC-V2 11/77
88s Oscar, RC sport. maketa italského letadla na motor 2,5-5 cm3 12/77
89s Škoda 130 RS, model čs. závodního automobilu, kat. RC-V2 4/78
90s Aurora, podklad na návrh makety historického křižníku 5/78
91sOrion, RC motorový větroň na motor 1,5 cm3 6/78
92s Superbibi Be 555, sport. U-maketa čs. letadla na motor 2,5-3,5 cm3 8/78
93s Simplex, cvičný RC model letadla na motor 2,5-3,5 cm3 10/78
94s Sojuz, létající maketa sovětské nosné rakety 11/78
95sDemon-3, svahový větroň mistra ČSSR, kat. F3F 1/79
96s Kittiwake, RC maketa na motor 5,6 cm3 3/79
97s Espada model kat. F3A na motor 6,5 cm3 4/79
98s SPS M1 maketa mot. Člunu (M 1:20 5/79
99s Čáp, jednopovelový RC větroň7/79
100s Z 50 L, maketa kategorie F4C na motor 10 cm3 9/79
101s Albatros, model obchodní lodi (M 1:75 11/79
102s L 13 J, RC maketa čs. větroně 12/79
103s Max, sportovní RC dvouplošník na motor 2,5-5,6 cm3 2/80
104s Lada, model mot. jachty kat. EX 3/80
105s Avia B-534. RC maketa na motor 6,5-10 cm3 5/80
106s Kremnica, čs. námořní loď (M 1:100 6/80
107s Spurt, RC sportovní model 1,5-3,2 cm3 7/80
108sAero A34J Kos, sportovní RC maketa na motor 6,5 cm3 8/80
109s Fenix, RC motorový model na motor 2,5-6 cm3 10/80
110s Škoda 120 LS, RC polomaketa automobilu 11/80
111s Denisa, sportovní RC plachetnice 3/81
112s Helix, RC vrtulník6/81
113s Zlín 126 Trenér, RC polomaketa na motor 3,2-5 cm3 11/81
114s Diamant 2B, soutěžní model kat. F3B 12/81
115s Avia BA 123.3, RC maketa na motor 10 cm3 1/82
116s Adam, školní RC model na motor 2,5-3,5 cm3 3/82
117s Tau, cvičný RC větroň 7/82
118s Fournier RF 5, RC maketa sportovního letadla na motor 2,5-5 cm3 9/82
119s Louda, svahový větroň kat. F1E 10/82
120s Čochtánek, létající RC člun na motor 0,8-3,5 cm3 11/82
121sStark Turbulent D, RC maketa na motor 6,5 cm3 1/83
122s Krásná Helena, rádiem řízený létající člun na motor 2,5-5 cm3 5/83
123s Curie, historická ponorka (M 1:60 6/83
124s Terej 2, RC větroň o rozpětí 2 m 7/83
125sBeagle A 109 Airedal, maketa kat. RC MM na motor 6,5-10 cm3 8/83
126s PB Racek, RC maketa kat. RC MM na motor 6,5 cm3 9/83
127s Robert E. Lee, říční kolesový parník 10/83
128s Aero 45, dvoumotorový model kat. SUM, motor 2,5 cm3 11/83
129sTom 8, sport. RC maketa čs. letadla 12/83
130s Tony, sportovní RC model na motor 1,5-2,5 cm3 11/84
131s Miss R. J., RC model pro závod kolem pylonů F3D 5/84
132s Presto 2, akrobatický RC model na motor 5-8 cm3 7/84
133sČechie, sportovní RC model na motor 6,5-10 cm3 10/84
134s Cessna Aerobat, RC maketa sport. letadla na motor 6,5 cm3 12/84
135s Čmelák, motorový RC model na otor 2,5-3,5 cm3 1/85
136s Šohaj 2, RC maketa větroně 2/85
137sTrempík, rekreační RC model na motor 1,5 cm3 3/85
138s Jak 3, rekreakční RC model stíhačky na motor 2,5-3,5 cm3 6/85
139s Modrásek, RC větroň 8/85
140s Iljušin IL-2, RC polomaketa na motor 6,5 cm3 9/85
141s Grob G 109, RC maketa motor. kluzáku1/86
142s Symfonik, soutěžní větroň kat. RC V2 2/86
143s Vampire, soutěžní model kat RC-P 4/86
144s Parní služební člun-podklady pro návrh modelu 6/86
145s Christen Eagle II RC maketa M 1:4 na motor 10 cm3 8/86
146s Relax sportovní RC dvouplošník na motor 1,5-2,5 cm3 10/86
147s Leader, model lodi kat. F2Ž-A 11/86
148s Sopwith 1 Strutter, RC maketa na motor 6,5 cm3 1/87
149s Porterfield CP-65, rekreační a sportovní RC maketa na motor 2,5-3,5 cm3 2/87
150s DSA-1 Smith Miniplane, sport. polomaketa kat. RC MM, mot. 6,5 cm3 6/87
150s Z 24 Krajánek, RC maketa větroně (M 1:43 3/87
151s Canadair CL 215, sportovní RC maketa na motory 3,5 cm3 7/87
152s Spitfire, rekreační RC model na motor 2,5-3,5 cm3 8/87
153s Diplomat, soutěžní model kat. RC V2 PM, motor 2,5 cm3 10/87
154s Commander, RC polomaketa na motor 2,5-3,5 cm3 11/87
155s Plus 7, RC kluzák poháněný elektromotorem 1/88
156s Lord, motorový větroň kat. RC V2 PM 3/88
157sŽuch, cvičný RC model na motor 6,5 cm3 5/88
158s Pottier P-70 S, rekreační RC polomaketa na motor 2,5-3,5 cm3 7/88
159s Bell P-39 Airacobra, rekreační polomaketa na motor 2,5 -3,5 cm3 10/88
160s Buggy 4×4-D2 11/88

Dále plánky pokračovaly (souběžně základní i speciální řada) od čísla 294:
294 Tři házedla pro mladé 1/89
295 Airbus, sportovní RC dvouplošník na motor 6,5 cm3 2/89
296 Čihák Rapid, maketa histor. letadla na motor CO2 3/89
297Delfínek, soutěžní model kat. FSR-V3,5 4/89
298 Varan 4, soutěžní svahový větroň kat. F3F 5/89
299 Bajaja 2 soutěžní model třídy EX-Ž. 6/89
300 RC motocykl se spal. motorem 3,5 cm3 7/89
301 Polikarov I-16, RC maketa na motor 10-15 cm38/89
302 Ultra-L, rekreační a školní RC model na motor 6,5 cm3 9/89
303 Allegro, soutěžní svahový větroň 10/89
304 Raketové modely pro časové soutěže 11/89
305 Parakřídlo na motor 10 cm3 12/89
306 John, rekreační RC model 1/90
307 Léda, plachetnice třídy F5-E 2/90
308 Q-89, upoutaný model kateg. UŠ 3/90
309 Mustang P-51D rekreační polomaketa stíhačky na motor 2,5-3,5 cm3 4/90
310Beechcraft Super Musketeer + Arsenal VG-39 makety (M 1:20) na gumový pohon 5/90
311 Tanita, rekreační RC kluzák 6/90
312 Pober Pixie, model kat. SUM na motor 2,5-3,5 cm3 7/90
313 Pretty, sportovní RC dvouplošník na motor 10 cm3 8/90
314Farm, podklady pro stavbu makety (M 1:40 9/90
315 Robi 7, sportovní RC model s elektrickým pohonem 10/90
316 Pilatus P-6 Porter, maketa na motor CO2 11/90
317 Antares, rekreační RC model na motor 6,5 cm3 1/91
318Skaut, rekreační RC model na motor 6,5 cm3 3/91

11.8.2003