pátek 7. března 2003

Drobná chyba MZ nabíječky Li-Ion

Při nabíjení jednotlivých Li-Ion článků MZ nabíječkou Li-Ion konstrukce Miloše Zajíce jsem přišel na drobný nedostatek tohoto jinak znamenitého zařízení. Aby zbytečně nehučel ventilátor PC zdroje, tak jsem nejdříve nabil uzavřený 12V Pb akumulátor a z něj nabíjel Li-Ion. Co funguje naprosto spolehlivě u nabíjení 2 článků (po ukončení létání “hodil” akumulátory na nabíječku a nechal je tam třeba i 2 dny), tak u nabíjení jednotlivého článku může mít za následek zničení Pb akumulátoru.br />
Problém je v tom, že když už je článek nabitý, tak LED dioda stále mírně svítí a nabíječka má nějaký minimální odběr. Pokud jsem nabíjel z Pb akumulátoru tak se mi opakovaně stalo, že se nabití Li-Ion článku začal vyrovnávat potenciál obou akumulátorů a výsledkem bylo, že na Li-Ion bylo požadovaných 4,2V ale na Pb akumulátoru cca 5V!!! Pb akumulátoru toto určitě nesvědčilo a je vidět, že mu to dost ublížilo.

Tento problém lze řešit doplňkem k nabíječce opět z dílny MZ, který vznikl na základě popisu tohoto problému a je uveden na stránkách MZ jako Odpojovač zátěže při podpětí, nastavený na asi 10 V. Ten zajistí, že se hlavní akumulátor zcela nevybije.


Na závěr ještě drobný tip kategorie “z nouze cnost” pro nabíjení 3článkových Li-Ion akumulátorů:

Při nabíjení z Pb akumulátoru byl malý rozdíl mezi vstupem a výstupem nabíječky a ten pak nefungovala. Když jsem ji připojil na výstup nabíječky AN-07V (popis viz naše dílna) nastavené na nabíjení Pb akumulátorů, tak byl zase problém s tím, že po připojení MZ nabíječky přímo na výstup AN-07V bylo na výstupu AN-07V cca nula V. Je to složitě vysvětleno, ale řešení je jednoduché. AN-07V nabíjí Pb akumulátor a na nabíjecí svorky, kde je teď 13,8V svorkami připojím také MZ nabíječku určenou pro nabíjení 3 x Li-Ion.

Žádné komentáře: