pátek 1. ledna 2016

Magnum Reloaded

Kategorie: RC model letadla
Rozpětí: 81cm
Délka: 71cm
Pohon: Motor BMA 2822/17 1100kV, regulátor AC 10A BEC, vrtule GWS HD 9x6 akumulátor ZIPPY 2S 500mAh. 
Řízené funkce: Motor, výškovka, směrovka
Hmotnost: včetně akumulátoru 240g (s plováky 268g)

Důvodem pro pořízení tohoto modelu  je pohoda při pomalém létání kousek nad zemí bez vylomenin a taky náhrada za už dosluhující malé samokřídlo.

Model podle plánku zveřejněného například zde nebo na RCGroups. Výřezy z EPP jsem koupil hotové. Cena 450,- plus 108,- poštovné. Model je lepen transparentním chemoprenem. Padla prakticky celá tuba. Serva jsou šuplíkové Hitec HS55. Přijímač je JeTi Rex5 na 35MHz.

Ke stavbě:
V každé podvozkové noze jsou pro vyztužení zapíchnuté 2 uhlíkové kulatiny o průměru 1,5 mm a jedna je taky zapíchnuta jako výztuha až do trupu ve výškovce. Z uhlíku 1,5 mm jsou taky táhla k ocasním plochám. Hned při prvních pohybech kormidly se ukázala velmi malá tuhost trupu, který se při pohybu kormidly kroutil jak had. Zadní část trupu byla vyztužena ocelovou strunou 0,4mm zaříznutou a zalepenou těsně pod povrch z obou stran.  Struna nevyhověla a  proto je zadní část trupu dodatečně fixována uhlíkovými tyčemi o průměru 1 mm (viz poslední fotografie). Křídlo má v náběžce zalepený po celém rozpětí uhlík o průměru 1,5mm. Dodatečně byla přidána u trupu po části rozpětí stejná výztuha i u odtokovky. Důvodem bylo to, že poryv větru křídlo u trupu roztrhl.  Viz fotka.


K trupu je křídlo přišroubováno plastovým šroubem M5, vpředu je kolík. Plováky jsou zespodu kvůli lepšímu skluzu polepeny křížovou 3M lepící páskou. Protože v okolí nemám vodu, tak je používám jen na sněhu.

Hezké video ke stavbě je pro inspiraci na Vimeo a téma k tomuto modelu je i na české RCManii.


Zálet:
Hned po prvním odhození jsem velmi rychle zjistil, že výškovka bude muset být trvale mírně natažena. Při druhém startu model po cca 20 metrech spadl. Důvod? Častěji používám vysílač na 2,4 GHz a zapomněl jsem u vysílačky na 35MHz vytáhnout anténu. Původní vrtule GWS 9 x 4,7 to nepřežila a byla nahrazena vrtulí GWS HD 9x6. Problém s ní nebyl a tak tam asi i zůstane.

S těžištěm 75 mm od náběžky byl model hodně citlivý na řízení a těžiště bylo potřeba trochu posunout dopředu. Po nasazení plováků se potřeba posunutí těžiště zmírnila a na sněhu se s plováky příjemně přistává.

Motor je třeba v mém případě poměrně výrazně potlačit.

Po delší době létání s MR mohu říct, že se s ním dobře létá ve větru pod 2m/s a v klidném neturbulentním vzduchu. Když jsem náhodou vletěl do termické bubliny, měl jsem skoro problém ho dostat dolů. Je to na pomalé létání tak na 1/2 plynu a vzduchem se spíše hrne než letí. Žádná divočina.








4 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Ahoj,jsem rád,že moje výřezy už lítají. PEO

Rc motory řekl(a)...

krasnej kousek se ti povedl :) mám v plánu něco podobného, ale nevím si rady. nemáš zkušenosti s rc motorama od t motoru nebo bh power? Předem díky za rady a ať se ti s modelama daří.

jio řekl(a)...

Děkuji. Ty motory bohužel neznám. Obvykle je třeba vybírat motor podle jeho hmotnosti, požadovaných rozměrů a otáček na volt označovaných kv. Sám používám motory, které má v nabídce Satria.

RC model řekl(a)...

Moc hezký model. Kdybych byl aspoň z části tak zručnej jako ty, tak jdu do toho taky. No musím se hecnout, každopádně ať se ti daří při dalších kouscích