sobota 23. prosince 2006

Kompresor pro stříkání modelů

U Petrovy TA-152 jsme si poprvé vyzkoušeli co obnáší stříkání modelů. No, a protože se mi tato cesta zalíbila, tak jsem si pořídil stříkací pistole. Nejdříve větší Schneider Mini-Vario a pak po zjištění, že je skutečně moc velká (trysky 0,7 a 0,5) také sadu Airbrush Triplex Blueset (trysky 0,35 a 0,25).

Jenže vznikl problém zdroje tlakového vzduchu. Nejdřív jsem vyzkoušel láhev s CO2 (inspirace podle Pavla Jelínka), kterou jsem dostal zdarma k využití od kamaráda, který přešel od svařování s CO2 na Argon. Jenže tlak až 15 Mpa (150Bar = cca 150 atmosfer) je docela strašák a nedovedu si představit co by se stalo, kdyby se tlaková láhev převrátila a poškodil se ventil. Kromě toho regulační ventil, který jsem k tomu měl, neumožňoval jemnou regulaci tlaku v rozmezí 1-3 Bar tedy 0,1 až 0,3 MPa.

Proto jsem začal hledat vhodný kompresor s tlakovou láhví. V prodejnách je poměrně velký výběr a i za slušké ceny, ale na modelářských fórech se často hovoří o kompresoru z ledničky a to zejména kvůli jeho tichému chodu a nízké ceně. Takže na přiložených fotkách je řešení, které jsem použil já. Tlaková láhev je z vyřazeného postřikovače na stromky. Celkové náklady byly pod 100 Kč.

Poznámka k řešení zapínání kompresoru.
Při tomto řešení je pracovní vinutí kompresoru trvale pod napětím a vypínačem se zapíná pouze rozběhové vinutí. Proto je třeba za hlavní vypínač považovat síťovou zástrčku a ne vypínač přilepený na kompresoru. Z toho plyne, že není vhodné mít kompresor trvale připojený na napájení 230V.

Funkce odvzdušňovacího ventilu.
Ventil má 2 funkce. Jednak vypuštění tlakového vzduchu po ukončení práce, ale také s ním obcházím to, že se kompesor znovu nerozběhne, pokud je v tlakové nádobě tlak vyšší než 2 Bar. Proto, když tlak překročí požadovanou hodnotu, ventil mírně povolím a nechám vzduch ucházet. Kompresor, tak může být po celou dobu v chodu.

Schéma zapojení kompresoruZapojení na svorkovniceDíly potřebné pro montáž armaturyJako nožky jsou použity zarážky dveříHotová sestavaHotová sestava včetně hadicPoužité hadiceObě použité pistole jsou uložené v krabici od bot.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

K obrázku kompresor_3.jpg
To je nějaký divný postup vrtat do té nádrže takovou kravskou díru pro šroub (M10???). Nebylo jednodušší tam dát menší štouby do toho černého podstavce a ne tam dávat takovou velkou mrchu?
Jinak dík za zapojení toho kompresoru, taky ho mám doma a delší dobu uvažuju jak ho zapojit a nespálit.
Michal

jio řekl(a)...

K tomu šroubu - je to M12 ;-), ale převším to je ucpávka původní díry. Byl tam výstup hadice na postřik. Jen se tak nějak hodilo využít ho. Proto jsem ho nezkracoval.

K tomu schématu - taky jsem to řešil a ptal se a proto je na té fotce domalováno jak je to zapojené.

Anonymní řekl(a)...

Chtěl bych si vyrobit podobný kompresor. Nikde nemůžu objevit, kolik litrů za min. dává (zhruba). Jinými slovy : utáhne Tu pistoli Schneider -vario ?
Krleš

jio řekl(a)...

Schneider-vario neutáhne a když, tak jen chvilku. Na rozumnou práci to ale není.