pondělí 19. ledna 2004

Řezání závitů M2

Když jsem se asi před 5 lety zbláznil a pořídil si silniční kolo, tak se časem ukázalo, že je potřeba taky občas protáhnout závit na špici (pro nemoraváky "drát do výpletu kola" :-) ). Když mě pak 2 x krátce po sobě kamion sfoukl z cesty do příkopu, tak jsem sice kolo prodal, ale závitník i vratidlo zůstalo a používám ho k řezání závitů na táhla k servům.

Postup je jednoduchý - uříznu starou špici z kola na potřebnou délku, konec upnu do svěráku, nasadím vratidlo, které vidíte na fotkách a po lehkém namazáni řežu jen otáčením mezi prsty. Tím, že mám závit vedený otvorem o průměru 2 mm, je závit vždy rovně a to třeba i na délku několika cm. Uvedené vratidlo najde uplatnění i u tzv rašplové interpolace při výrobě žeber křídla. Vyrobím si krajní žebra, mezi ně dám pásky balzy a celé to stáhnu právě dráty ze špic do kola, na které z jedné strany vyřežu dlouhý závit a druhou stranu ohnu o 90° v délce cca 0,5cm. Jako matici pro tento účel používám matici ke špici z kola tzv. nipl.

Jako přídavek uvedu přípravek, který se vloží do standardního vratidla pod závitové očko a který zajistí rovné řezání závitů např. M8, což je výhodné když takových závitů řežete více najednou.
Rozměry nejsou kritické a lze je jednoduše odvodit podle velikosti závitového očka resp. vratidla u přípravku na závity M8

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den.
Zrovna máme technologii v prvním ročníku a probíráme řezání závitů.Tak jsme zavítali na vaše stránky na váš příspěvek o závitu M2 a M8.Moc se nám líbil.Velice nám pomohl.Děkujeme
s pozdravem třída L1 strojařů z Třemošnice.

jio řekl(a)...

Jsem rád, že vám to pomohlo.