pondělí 27. října 2003

Námi používané akumulátory

Akumulátory, které jsme měli v rove 2001. Jak je z obrázku vidět používám osvědčené akumulátory SANYO 1700SCR se 6 a s 8 články a akumulátory Li-Ion různých typů a z různých zdrojů.
Z krátkodobého hlediska to nebyl přechod na elektropohon levné rozhodnutí, protože elektropohon je v pořizovacích nákladech dražší než klasické čuďáky, ale z dlouhodobého hlediska to krok stranou určitě nebyl. Jednak elektřina nesmrdí, ale především elektropohon neruší hlukem a mohu ho využívat hned kousek za domem. Pro velké modely to už tak úplně neplatí, tak mají čuďáci stále ještě navrch.

V roce 2003 bylo až akumulátorů podstatě více. Akumulátory Li-Ion jsou samostatná kapitola a více se o nich můžete dočíst například na této stránce. Mám jich několik desítek kusů, ale pro pohon používám celkem 15 ks různých typů a stáří. Nejstarší jsou z roku 2001. Mimo uvedené SANYO 1700SCR jsou v mé dílně také 10články Sanyo RC 4/5 1600 a 9články a 8články NiMH GP1000. Viz další fotografie.
Uzavřené akumulátory jsou původem z vadné UPS a i když nemají požadovanou kapacitu pro UPS pro mne zatím stačí. Používám je jako zdroj proudu pro nabíjení akumulátorů Li-Ion nabíječkou Li-Ion.

Pro nabíjení LiIon 3-článku používám trik. Přímo z akumulátoru je nabíjet nejde, protože je na akumulátoru pro nabíjení 3 článků nízké napětí. Proto Pb akumulátor současně nabíjím nabíječkou AN-07V a přitom je na svorkách také připojena nabíječka pro 3xLiIon.

Doplnění 26.3.2006

V současné době je počet používaných akumulátorů opět širší a to o 12články Sanyo RC 4/5 1600 a 3článkové sady akumulátorů LiPol AVP 1000. No a k LiPol vyšších kapacit taky směřuji, ale o tom až někdy příště.

Žádné komentáře: