úterý 6. května 2003

Jak určit jednoduše velikost VOP, aby vyšlo správně těžiště

Tento tip může tak trošku připomínat perfektní film Vrtěti psem, ale i když to vypadá divně, funguje to! A TO TAK, ŽE DOBŘE! :-)


Pokud si také občas sami postavíte podle vlastního návrhu, tak víte, že je docela pracné určit tu správnou velikost VOP tak, aby vyšlo těžiště tam kde je potřeba z hlediska konstrukce. Většinou to vyžaduje značnou zkušenost konstruktéra a zjistit to poměrně složitým výpočtem, ale já vám dám tip, jak to udělat rychle a bezbolestně.


Stáhněte si program Těžiště z webu Radka Skočdopole a zadejte požadované hodnoty včetně plochy VOP, kterou zadejte pro začátek někde okolo 20% plochy křídla. Stiskněte tlačítko Výpočet a zkontrolujte kam, že vám to vlastně to těžiště vyšlo. Pokud hned napoprvé kam potřebujete, tak asi tento prográmek vůbec nepotřebujete a prostě víte jak na to. Pokud ne (což je pravděpodobnější) tak postupně upravujte plochu VOP a spouštějte Výpočet až do doby, než bude těžiště tam, kde ho potřebujete. Například na hlavním nosníku.


Jak už bylo naznačeno na začátku, tak tato metoda je sice metodou typu “začít navrhovat auto od výfuku”. Ale využitím další metody známé z lámání hesel, tedy brutal force, je to rychlé a hlavně to funguje!!!

Žádné komentáře: