sobota 20. listopadu 2004

Váhy a žehlička

Žehlička

Protože jsme použili Oracover pro potažení Citabrie, tak jsem si musel pořídit žehličku. Na doporučení lidí z diskuzního fóra na Modelcentru (dnes mojehobby.cz) jsem si pořídil typ s procesorovou regulací teploty a plně se osvědčila. Použil jsem ji jak přihlazováni potahu z izolepy u Tornáda, tak i pro potažení Citabrie Oracoverem i SparkInSona Solarfilmem. Při tom se ukázala, že potahování fólií není nic složitého a chce to jen zkusit.

Mincíř a poštovní váha

Když už nějaký ten model postavím, tak potřebuji také vědět jestli má šanci letět. Pro tento účel používám váhy, které jsou na obrázku. Poštovní váha stačí do 250g a nad tuto hranici používám mincíř. Není to sice nijak přesné měření, ale chybu okolo 10% nepovažuji za rozhodující. Jde spíše o to vědět, kde se zhruba hmotnost pohybuje. To jestli je to opravdu moc ukáže až let či pád po balistické křivce.

Digitální váha SOEHNLE vera

Časem došlo i na digitální váhu. Protože se přece jen občas vyskytla potřeba něco zvážit přesněji a získat informaci o výsledné hmotnosti a následně také o plošném zatížení u modelu, potřeboval jsem váhu, která by byla alespoň o řád přesnější než váhy, které jsou o obrázek výše. Požadovanou váhu jsem nakonec našel v Makru za přijatelnou cenu okolo 780 Kč.
Váha váží do 5 kg a to s váživostí 1 g v celém rozsahu. V testu, kdy se na váhu položí závaží 1 kg, pak se přidá něco o hmotnosti 2g (ukazuje 1002 g), pak se 1 kg závaží sundá, obstála. Výsledek byl skutečně 2 g. Takže mohu jen doporučit.
Váha je napájená 4 alkalickými bateriemi velikosti AA a vedle vážení modelů slouží i v kuchyni. Takže 2 mouchy jednou ranou. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře jsou moderované. Zobrazí se proto až po mém potvrzení. Omlouvám se za toto opatření, ale je to bohužel jediná obrana proti komentářovému spamu, generovanému spamovými roboty.