sobota 23. prosince 2006

Kompresor pro stříkání modelů

U Petrovy TA-152 jsme si poprvé vyzkoušeli co obnáší stříkání modelů. No, a protože se mi tato cesta zalíbila, tak jsem si pořídil stříkací pistole. Nejdříve větší Schneider Mini-Vario a pak po zjištění, že je skutečně moc velká (trysky 0,7 a 0,5) také sadu Airbrush Triplex Blueset (trysky 0,35 a 0,25).

Jenže vznikl problém zdroje tlakového vzduchu. Nejdřív jsem vyzkoušel láhev s CO2 (inspirace podle Pavla Jelínka), kterou jsem dostal zdarma k využití od kamaráda, který přešel od svařování s CO2 na Argon. Jenže tlak až 15 Mpa (150Bar = cca 150 atmosfer) je docela strašák a nedovedu si představit co by se stalo, kdyby se tlaková láhev převrátila a poškodil se ventil. Kromě toho regulační ventil, který jsem k tomu měl, neumožňoval jemnou regulaci tlaku v rozmezí 1-3 Bar tedy 0,1 až 0,3 MPa.

Proto jsem začal hledat vhodný kompresor s tlakovou láhví. V prodejnách je poměrně velký výběr a i za slušké ceny, ale na modelářských fórech se často hovoří o kompresoru z ledničky a to zejména kvůli jeho tichému chodu a nízké ceně. Takže na přiložených fotkách je řešení, které jsem použil já. Tlaková láhev je z vyřazeného postřikovače na stromky. Celkové náklady byly pod 100 Kč.

Poznámka k řešení zapínání kompresoru.
Při tomto řešení je pracovní vinutí kompresoru trvale pod napětím a vypínačem se zapíná pouze rozběhové vinutí. Proto je třeba za hlavní vypínač považovat síťovou zástrčku a ne vypínač přilepený na kompresoru. Z toho plyne, že není vhodné mít kompresor trvale připojený na napájení 230V.

Funkce odvzdušňovacího ventilu.
Ventil má 2 funkce. Jednak vypuštění tlakového vzduchu po ukončení práce, ale také s ním obcházím to, že se kompesor znovu nerozběhne, pokud je v tlakové nádobě tlak vyšší než 2 Bar. Proto, když tlak překročí požadovanou hodnotu, ventil mírně povolím a nechám vzduch ucházet. Kompresor, tak může být po celou dobu v chodu.

Schéma zapojení kompresoruZapojení na svorkovniceDíly potřebné pro montáž armaturyJako nožky jsou použity zarážky dveříHotová sestavaHotová sestava včetně hadicPoužité hadiceObě použité pistole jsou uložené v krabici od bot.

4 komentáře:

  1. K obrázku kompresor_3.jpg
    To je nějaký divný postup vrtat do té nádrže takovou kravskou díru pro šroub (M10???). Nebylo jednodušší tam dát menší štouby do toho černého podstavce a ne tam dávat takovou velkou mrchu?
    Jinak dík za zapojení toho kompresoru, taky ho mám doma a delší dobu uvažuju jak ho zapojit a nespálit.
    Michal

    OdpovědětVymazat
  2. K tomu šroubu - je to M12 ;-), ale převším to je ucpávka původní díry. Byl tam výstup hadice na postřik. Jen se tak nějak hodilo využít ho. Proto jsem ho nezkracoval.

    K tomu schématu - taky jsem to řešil a ptal se a proto je na té fotce domalováno jak je to zapojené.

    OdpovědětVymazat
  3. Chtěl bych si vyrobit podobný kompresor. Nikde nemůžu objevit, kolik litrů za min. dává (zhruba). Jinými slovy : utáhne Tu pistoli Schneider -vario ?
    Krleš

    OdpovědětVymazat
  4. Schneider-vario neutáhne a když, tak jen chvilku. Na rozumnou práci to ale není.

    OdpovědětVymazat

Komentáře jsou moderované. Zobrazí se proto až po mém potvrzení. Omlouvám se za toto opatření, ale je to bohužel jediná obrana proti komentářovému spamu, generovanému spamovými roboty.